Studiranje u RS nije opcija

Objavljeno: 13.7.2017.


Od 2009. broj maturanata u Srpskoj je smanjen za trećinu, fakulteti se bore za svakog studenta, a najbolji odlaze u inostranstvo, s ciljem da tamo i ostanu.
Ako je suditi po rezultatima prvog upisnog roka na Univerzitetu u Banjaluci, amfiteatri u RS bi ove jeseni mogli ostati poluprazni. Gotovo polovina od oko 3.000 mesta za brucoše ostala je nepopunjena.

Slobodnih mesta ima na svim fakultetima, pa i na Pravnom, Ekonomskom i Medicinskom, što je ranijih godina bilo nezamislivo. Za studente se bore i Univerzitet u Istočnom Sarajevu i privatni fakulteti, koji brucoše mame modernim smerovima i školarinama na rate.

Zbog pada nataliteta, maturanata je iz godine u godinu sve manje. U Srpskoj je u maju srednje škole završilo 10.300 učenika, što je za gotovo 5.000 manje nego pre osam godina, kada je maturiralo 15.164 đaka.

Mesta ima za samofinasirajuće studente.

Ako se uzme u obzir da je 1.389 ovogodišnjih maturanata završilo zanate, te da ni svih 8.912 njihovih vršnjaka sa diplomom gimnazija i četvorogodišnjih škola neće na studije, plan da se na javne i privatne fakultete u RS upiše oko 8.000 brucoša je nerealan, tvrdi Strain Posavljak, prorektor za nastavu na banjalučkom Univerzitetu.

– Mesta ima uglavnom za samofinasirajuće studente, ali to ne znači da ćemo u drugom roku upisati sve koji su ostali “ispod crte”. Bolje je da školujemo manje kvalitetnih kadrova, nego da serijski proizvodimo prosečne – kaže Posavljak.

Katastrofalna demografska situacija je veliki, ali ne i jedini problem, ocenjuje Mladen Mirosavljević, direktor Banjaluka Koledža.

– Mladi se pitaju čemu studirati kada se posao ovde može dobiti samo uz pomoć trikova, koji nemaju mnogo veze sa stručnošću. Zbog toga veliki broj maturanata odlazi na studije u inostranstvo, s ciljem da tamo i ostanu – kaže Mirosavljević.

Dodaje da visoko školstvo u RS “umire”, ali da se sva priča o kvalitetu obrazovanja, kao strateškom problemu nacije, svela na “rivalitet između javnih i privatnih univerziteta”.

Studiranje u RS nije opcija

O tom rivalitetu odlikaši ne razmišljaju, jer za mnoge od njih studiranje u RS “nije opcija”. Uz maturante iz istočnog dela Srpske, koji tradicionalno studiraju u Beogradu, među studentima iz svih krajeva Srpske sve su popularniji Novi Sad, Beč, Grac i nemački univerziteti.

(Blic)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *