Rekordna poseta Metropolitenu – milioni u muzeju!

Objavljeno: 13.7.2017.


Njujorški muzej Metropoliten, koji osim glavne zgrade na Petoj aveniji na Menhetnu ima dve filijale – Met klosjers i Met Brojer, imao je ukupno sedam miliona posetilaca tokom protekle fiskalne godine, koja je završena 30. juna.
Drastično povećanje broja posetilaca je zasluga otvaranja Met Brojera, koji je posetilo 505,590 poštilaca, navodi se u saopštenju uprave njujorškog muzeja, prenosi Njujork tajms.

I Njujorčani vole Met – turisti čine samo 37 odsto posetilaca

Najveći muzej u SAD i jedan od najvećih na svetu je najposećenija truristička atrakcija u Njujorku i za domaće i za strane turiste. Turisti iz inostranstva čine, inače, 37 odsto posetilaca, ali rado ga posećuju i Njujorčani na koje odlazi 30 odsto posetilaca.

Posetilaca iz neposredne okoline Njujorka je 12 odsto, a sva tri dela muzeja su dobila povelje od udruženja turističkih savetnika da su izvrsna atrakcija.

Direktor Metropolitena Denijel H. Vajs je tim povodom rekao da ga raduje što su posetioci u tako velikom broju obišli stalne postavke, izložbe i programe muzeja, ali i da im je čast da su tako brojni posetioci izdvojili vreme da obiđu Metropoliten.

Izložbe koje su održane tokom protekle fiskalne godine, poput Jerusalim 1000-1400 i Maks Bekman, imale su oko 200.000 posetilaca, dok je izložba Vreme imperija: Kineska umetnost u vreme dinastija Kin i Han imala do sada 300.000 posetilaca, a zatvara se 16. jula.

Rekordnom broju posetilaca za period između 30. juna prošle i ove godine doprinele su i neke izložbe koje su trajale tokom leta, ali su produžene i tokom jeseni, kao što je Izložba mode u vreme tehnologije, koja je zatvorena 5. septembra 2016. godine i imala je 752.995 posetilaca, od kojih je značajan broj posetio izložbu tokom prošlog leta.

Muzeje je pošetilo više od 200.000 učenika osnovnih i srednjih škola, od kojih je 80.000 bilo iz njujorških škola.

Izvor: RTS

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *