Preminuo uzbunjivač FIFA, bivši čelnik FS SAD

Objavljeno: 13.7.2017.


Bivši čelnik FS SAD Čak Blejzer, čije je svedočenje o korupciji u FIFA pokrenulo svetski skandal i hapšenja, umro je u 72. godini
Kako je saopšteno, Blejzer je umro u sredu od raka, a bolovao je i od srca i dijabetesa.

Blejzer je pred sudom u novembru 2013. godine priznao krivicu za mito, pranje novca i utaju poreza, ali je pristao da pomogne u istrazi da se otkrije korupcija u FIFA.

Njegove informacije pomogle su da se podignu optužnice protiv 14 bivših čelnika FIFA i doprinele su padu tadašnjeg presednika svetske kuće fudbala Sepa Blatera.

“Njegovo loše ponašanje, za koje je prihvatio odgovornost, ne bi trebalo da zamagle pozitivan uticaj koji je imao na svetski fudbal”, navodi se u saopštenju.

Blejzer je svojevremeno bio generalni sekretar Saveza Severne i Centralne Amerike i Kariba (KONKAKAF), kao i član Izvršnog komiteta FIFA.

“Dugo sam poznavao Čaka. Uradio je mnogo za sport. Žao mi je što je imao probleme vezane za Fifu, ali bio je dobar čovek. Pomogao je sport u SAD”, rekao je selektor fudbalske reprezentacije SAD Brus Arina.

O korupciji u fudbalu se pričalo godinama pre nego što je Blejzer optužio svog šefa, predsednika CONCACAF Džeka Vornera i člana Izvršnog komiteta FIFA Mohameda bin Hamama da su ponudili mito od 40.000 dolara glasačima na izborima za predsednika svetske kuće fudbala 2011. godine.

Bin Hamam je tada bio predsednik Azijske fudbalske konfederacije i dugogodišnji protivnik Sepa Blatera. Blater je dobio i četvrti mandat, a Vorner i Hamam su suspendovani.

Blater je četiri godine kasnije dobio i peti mandat, ali je morao da napusti funkciju zbog navećeg skandala u istoriji FIFA. U izveštaju CONCACAF iz 2013. godine navodi se da je Blejzer proneverio novac te organizacije, kako bi održavao luksuzan način života i zadržao apartmane u Trampovoj kuli u Njujorku, u luksuznom hotelu u Majamiju, kao i na Bahamima.

Navodi se da je od 1996. do 2011. godine preko provizija i druih isplata stekao 20,6 miliona dolara. Blejzera je policija uhvatila na ulici na Menhetnu, zapretila mu hapšenjem posle čega je postao doušnik, 2011. godine.

Američko tužilaštvo je otpužilo više od 40 fudbalskih zvaničnika, marketinških stručnjaka i saradnika, a istraga se odvijala i u Švajcarskoj.

FIFA je 9. jula 2015. godine doživotno suspendovala Blejzera iz fudbala.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *