Optužnica zbog referenduma

Objavljeno: 13.7.2017.


Podignuta optužnica protiv četiri lica zbog kaznenog djela neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj, saopšteno iz Tužilaštva BiH.
Optužene osobe terete se da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj.

Tužilac i zamjenik rukovodioca Odjela III Tužilaštva BiH Miroslav D. Marković, nakon provedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjac i Milana Petkovića.

Oni se terete da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma o danu Republike Srpske, kao službene osobe u institucijama Republike Srpske, odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske.

Pomenuta lica se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obvezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma, koji je na teritoriji RS i proveden 25.09.2016. godine, te na taj način sudjelovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo- Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Europskog suda za ljudska prava, iz članka 239. KZ BiH.

U istom predmetu, donesene su i dvije Naredbe o obustavi istrage i to protiv Davora Šešića i nedeljka Glamočaka, Perice Bundalo, Zdenke Gojković i Vojislava Gligića, jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS, imaju imunitet od kaznenog gonjenja.

Takođe je donesena naredba o obustavi istrage protiv Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, Željke Cvijanović i Milorada Dodika za koje ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenom djelu.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *