Očekujemo rast robne razmjene

Objavljeno: 13.7.2017.


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović danas sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekčijem i drugim članovima Vlade, u Istanbulu, razgovara o unapređenju Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i Turske i preostalim pitanjima vezanim za izmjene i dopune ovog, za Bosnu i Hercegovinu, važnog ekonomskog Sporazuma.
Teme razgovora, između ostalog, su izvoz mesa u Tursku, kao i izvoz nekih ključnih bosanskohercegovačkih proizvoda, kao što je rastući izvoz brašna, žitarica i jestivog ulja.

„Kontinuitet rasta robne razmjene sa Turskom se nastavlja i bilježi odlične rezultate i u 2017.godini. Izvoz brašna je u prošloj godini sa 4.000 tona skočio na 70.000 tona, praktično povećan je 16 puta, a trend rasta izvoza uspješno je nastavljen i u 2017. godini“, istakao je ministar Šarović, dodajući da očekuje da će „ rad na Sporazumu o slobodnoj trgovini doprinijeti daljem usponu robne razmjene između dvije zemlje“.

Susreti ministra Šarovića i ministra Zeybekčija kontinuirano doprinose rješavanju otvorenih pitanja i unapređenju ukupne saradnje te daju podsticaj i snažan signal privrednicima dvije zemlje.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *