Naučnici tvrde: Odvajanje ledenog brijega od Antarktika neće uticati na podizanje nivoa mora

Objavljeno: 13.7.2017.


Odvajanje jednog od najvećih ledenih brijegova, čija je površina skoro 6.000 kilometara kvadratnih, od Antarktika podstaklo je raspravu među naučnicima koji ističu da ljudi ne trebaju brinuti o ledenom brijegu koji se odvojio već o posljednjim dijelovima glečera čije će otapanje uslijediti.
Britanski naučnici koji proučavaju ovaj proces istakli su da su ovo područje i sam ledeni brijeg nepoznati te da je zabrinjavajuće što bi Larsen C mogao postati nestabilan i srušiti se u potpunosti jer bi to bi izazvalo otapanje leda i podizanje nivoa mora. 

Ledeni brijegovi djeluju kao čepovi u boci. Glečeri dolaze od kopna prema moru, a led se konačno apsorbuje u policu leda. Njeno uklanjanje uzrokuje povećanje brzine kojom se led kreće od kopna prema moru što utiče na nivo mora.

Vodeći istraživač iz Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu u Coloradu (NSIDC) Ted Scambos naglasio je da se zbog ovoga u narednih nekoliko decenija polovi mogu promijeniti u velikoj mjeri.

Ističe da je do ovih promjena i otopljavanja došlo zbog klimatskih promjena, ali da još uvijek nije jasno kako je došlo do tih promjena.

“Čini se da površinsko zagrijavanje ne uzrokuje prekid. Vjerovatno je postojala mala količina stanjivanja na donjoj strani ledenog brijega jer samo nekoliko posto promjena debljine legenog brijega može uzrokovati slabljenje i dopustiti pucanje a to bi bio učinak klimatskih promjena, iako on nije ni blizu onoga što smo vidjeli kod Larsena A i B”, rekao je.

Na pitanje dali će ovo odvajanje uticati na podizanje nivoa mora Ted je odgovorio da neće.

“Ta polica leda je već lebdjela i njeno odvajanje ne utiče na nivo mora. Isto kao što ledena kocka u čaši ne bi promijenila nivo vode čak i kada bi se istopila. Međutim, ako u narednih nekoliko godina sante počnu brže da se otapaju primijetili bismo promjenu u nivou mora”, rekao je.

Dodao je kako dešavanja na Antarktiku nemaju velike posljedice po nas, ali da bi predstavljalo veliku opasnost da se to dogodilo na nekom drugom dijelu planete.

“Ovakve situacije su uobičajene za Antarktik i oduvijek se dešavaju”, rekao je Ted.

Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *