Makron: SAD su prvi partner u borbi protiv terorizma

Objavljeno: 13.7.2017.


Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da su SAD prvi partner u oblasti vojne i obaveštajne saradnje u zajedničkoj borbi protiv terorizma.
Francuski predsednik Emanuel Makron kaže da su SAD prvi partner u oblasti vojne i obaveštajne saradnje u zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Makron je u intervjuu francuskom listu Uest Frans i nemačkoj medijskoj grupi Funke rekao da Francuska i SAD imaju zajednički interes u borbi portiv terorizma i zaštiti vitalnih interesa i dodao da je saradnja između dve zemlje “besprekorna” na Bliskom istoku i u Africi.

Francuski predsednik je naveo da su SAD “istorijski partner Francuske” i ocenio je da je poziv Donalda Trampa da dođe na proslavu francuskog državnog praznika “želja da se očuva suštinski odnos sa SAD u oblasti bezbednosti”.

Makron je pomenuo i nesuglasice s Trampom, posebno zbog odluke o američkom povlačenju iz međunarodnog sporazuma o klimi.

Francuska štampa na naslovnim stranama danas piše o Trampovoj poseti Francuskoj.

List Kroa prenosi da u Pariz dolazi “nepredvidljivi Amerikanac” dok list Eko prenosi da Tramp dolazi “oslabljen zbog unutrašnjih afera”.

Tramp danas stiže u dvodnevnu posetu Parizu, tokom koje će razgovarati s Makronom a sutra će prisustvovati vojnoj paradi povodom obeležavanja francuskog državnog praznika, Dana pada Bastilje.

Izvor: Beta, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *