Haradinaj garantovao Tačiju da ima većinu za formiranje vlade

Objavljeno: 13.7.2017.


Sledeće nedelje biće održana konstitutivna sednica kosovske skupštine, najavio je Ramuš Haradinaj, kandidat za premijera koalicije PAN, koja je na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila najviše poslaničkih mandata – 39.
Ramuš Haradinaj je konstitutivnu sednicu parlamenta najavio nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koga je, kako prenose prištinski mediji, uverio da ima potrebnu većinu za formiranje vlade.

“Verujem vrlo brzo, već sledeće nedelje. Nemamo potrebe da gubimo vreme. Znate, naš interes je da i za vladu glasamo odmah, da se ne odlaže”, sopštio je Haradinaj nakon razgovora sa Tačijem.

Haradinaj nije saopštio tačan datum konstituisanja novog saziva skupštine, a nakon razgovora kosovski predsednik se nije oglasio.

Mediji prenose da bi u nekoliko narednih dana Tači mogao da zakaže konstitutivnu sednicu parlamenta.

Sastanku je prisustvovao i poslanik i potpredsednik Alijanse za budućnost Daut Haradinaj i bivši ministar životne sredine i prostornog planiranja Dardan Gaši.

Za izglasavanje predsednika skupštine potreban je 61 glas od 120 poslanika. Isto toliko je potrebno i za formiranje nove kosovske vlade. Koalicija PAN (Demokratska partija, Alijansa za budućnost i Inicijativa za Kosovo) računaju na podršku 20 poslanika manjinskih zajednica i na nekolicinu poslanika drugih stranaka.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *