Evropska unije ostaje uz BiH

Objavljeno: 13.7.2017.


Na Samitu o Zapadnom Balkanu konstatovan je izuzetan i vrlo značajan napredak, kojim je označeno prevladavanje zastoja na putu ka EU, koji se ogeleda u predaji upitnika, stupanjem na snagu SSP i drugih dokumenata, istakao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, javlja TV1.
„2016. je godina važnog napretka na puti kao EU. Zaključeno je da treba nastaviti u 2017. sa fokusom na nastavak reformi i donošenja strategija, kako bi se omogućilo koristenje IPA fondova. Poruka je da EU ostaje uz BiH, a potvrđena je evropska perspektiva. Dinamika ovisi od insitucija BiH“, istakao je Zvizdić.

Dobra vijest je da su BiH odobrena četri prjekta, od ukupno šest za Zapadni Balkan i to na dionicama autoputa 5c. Ukupna vrijednost projekata je 250 miliona, a BiH je dobila 46 miliona evra granta.

„Nije pozitivna vijest da nije potpisan ugovor o Transportnoj zajednici. To bi značilo izgradnju infrastrukture i povezivanje. Savjet ministara ne moze prihvatiti uslove RS, jer nijedan zakon ne poznaje sistem rotacije u predstavljanju BiH“, kategoričan je Zvizdić.

Priprema se i novi Samit u Londonu iduće godine. U pripremi su i novi projekti u sektoru željeznica i digitalizacije.

„Projekti su dobro pripremljeni, pa su stoga i prihvaćeni. Benefiti ulaska u Transportnu zajednicu su sigurnost prometa, centralna baza počinilaca prometnih nesreća… Uvjeren sam da će BiH potpisati ugovor“, poručio je Ismir Jusko, ministar prometa i komunkacija BiH.

(Vijesti.ba)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *