EU Balkanu: Čim vi ispunite sve, i mi ćemo

Objavljeno: 13.7.2017.


Samit u Trstu bio je važan i uspešan događaj koji je potvrdio je perspektivu integracije Zapadnog Balkan i doneo zajednički rad na projektima, saopštila je EU.
Samit u Trstu bio je važan i uspešan događaj koji je potvrdio je perspektivu integracije Zapadnog Balkan i doneo zajednički rad na projektima, saopštila je EU.

“Na ovom važnom samitu čiji je domaćin bila Italija na prvom mestu smo potvrdili perspektivu integracija Zapadnog Balkana u EU”, navodi se u saopštenju Evropske komisije izdatom po završetku jučerašnjeg samita Zapadnog Balkana u Trstu.

Iz Evropske komisije ističu da su lideri iz regiona sa sagovornicima iz zemalja članica i visokim EU predstavnicima razgovarali o ”ključnim oblastima regionalne saranje” kao i da su ”postavljene konkrene mere u cilju boljeg povezivanja infrastrukture, ekonomija i ljudi u regionu.”

Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana, kako se dodaje, jasno žele dublju integraciju u EU, što je jasno podržano i od strane građana u regionu.

“Sa EU strane mi smo odlučni da ostavimo otvorena vrata i da garantujemo da postoji budućnost u našoj Uniji za svakoga od njih. Čim se ispune potrebne reforme mi ćemo ispuniti obećanja sa naše strane”, poručila je na kraju samita u Trstu potpredsednica Evropske komsije i šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Ona je dodala da su ”praktični projekti” ono što predstavlja drugi veliki uspeh ovog samita.

”Mnogi projekti su finansirani, velikoj meri zahvaljujući fondovima EU, a potpisan je i veoma važan Ugovor o trasportnoj zajednici koji otvara nove konekcije u regionu, ali i veze regiona sa EU”, dodala je Mogerini.

Evropska komisija podseća da su pored Federike Mogerini sastancima, forumima i potpisivanju Ugovora o transportnoj zajednici u Trstu prisustvovali i komesar za pregovore o proširenju Johanes Han i komesarka za transport Vioeleta Bulc, kao i predstavnici Austrije, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Italije, Slovenije i Velike Britanije.

”Svi učesnici sa zadovoljstvom očekuju nove sastanaka na visokom nivou koji bi se održali u samom regionu”, navodi se u saopštenju Evropske komsije.

Evropska komisija dodaje da je predsedavajući EU u ime Unije sa pet zapadnobalkanskih zemalja potpisao Ugovor o transportnoj zajednici koji bi trebalo da doprinese poboljšanju infrastrukture i boljem kavlitetu transportnih usluga u regionu.

“To će istovremeno pomoći i usaglašavanju nacionalnih transportnih zakona u regiona sa zakonodavstvom koje je na snazi u EU i tako doprineti boljoj saradnji i bržem putu ka članstvu u Uniji, navodi se u Briselu. Istovremeno, BiH je pozvana da ”što pre” potpiše ovaj Ugovor.

U saopštenju iz sedišta Evropske komisije u Briselu navodi se da su se na samitu u Trstu lideri sa Zapadnog Balkana dogovorili oko akcionog plana za razvoj Regionalne ekonomske oblasti što će ”stvoriti tržište od 20 miliona ljudi, privući investiciji i otvoriti nova radna mesta”.

Komisija će ovu inicijativu podržati sa paketom od 7 milona evra kako bi se pomoglo poboljšanju investicione klime, strategijama ”pametne specijalizacije” i Zapadnobalkanskim investicionom forumu.

Sam Komorski investicioni forum, koji obuhvata privredne komore zemalja regiona, na samitu je promovisao svjou stalnu kancelariju koja bi Regionalnu ekonomsku oblast trebalo da staviti u konkretnu službu kompanijama iz regiona.

Evropska komisija najavila je i dodatno finansiranje Programa za razvoj preduzeća i inovacija Zapadnog Balkana sa 48 milona evra, što bi trebalo da donese oko 250 milona evra kompanijama u regionu.

Na samitu u Trstu održan je i Forum mladih EU -Zapadni Balkna koji je okupio više od 100 mladih lidera i predstavnika omladinskih organizacija koji su razgovarali o preduzetništvu, mobilnosti, inkluzivnosti i ulozi mladih.

Izvor: Tanjug, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *