“Digni, barabo, ruku na ženu, pa dobiješ 20-30 godina…”

Objavljeno: 13.7.2017.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će tražiti najoštrije kazne za nasilnike u porodici.
On je poručio da je rešenje u oštrijim zakonima i dužim zatvorskim kaznama, kako nikome ne bi palo na pamet da podigne ruku na ženu.

“Kao predsednik, tražiću od svih državnih organa da preduzmu maksimalne mere. Ne zasnovane na populističkim merama, ne na tome koliko ćemo novca da potrošimo da bismo stavili obezbeđenje ispred centara. Pa, ako ih ne ubijaju ispred centara, ubiće ih na nekom drugom mestu. Takve gluposti nisam u stanju ni da slušam”, rekao je Vučić novinarima u Solunu nakon sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Dodao je da, za razliku od “dežurnih hajkača”, nije u stanju da pronalazi odgovorne u nečemu što ne ume racionalno da objasni, jer ne postoji normalan čovek koji može da objasni da neko želi da ubije ženu lili dete.

Vučić je naznačio da će tražiti najoštrije kazne, kako bi svi videli da se i zakonski okvir menja za one koji su skloni nasilju ka ženama i nasilju u porodici.

“Nasilje u porodici je zastrašujuće i očigledno je da tome nismo uspeli dobrim zakonima da stanemo u kraj i sada će to morati da se menja i da budu mnogo oštrije kazne”, rekao je Vučić.

On je dodao da se procenjuje da je oko 40 odsto žena imalo dodira sa nasilnikom, što je strašno.

“Ti muškarci, te ‘muškarčine’ moraju da budu najdrastičnije i dramatično kažnjene da im nikad više to ne bi palo napamet. Oni koji imaju žensko dete dobro znaju o čemu govorim, tako nešto ne sme da se dogodi”, rekao je Vučić.

On je ukazao da nasilje u porodici nikada ne može u potpunosti da se zaustavi i da ne postoji zemlja na svetu u kojoj se to ne događa, ali je naznačio da moramo dramatično da smanjimo brojeve, što će se postići upravo snažnijom legislativom, oštrijim kaznama i jačim i oštrijim reagovanjem organa izvršne vlasti.

Takođe, dodao je da je potreban konsenzus u društvu da je takvo delo najveća sramota i najveće zlo, a ne bogougodno delo, kao što bi neki na takav način da govore.

“Mislim da su to prave mere i pravi put, a ne izmišljanje i traženje krivca u nečijoj ludosti, bezobzirnosti i bahatosti. Ako mislite da je normalno da držite po deset čuvara u tri smene u Centrima za socijalni rad, a njih ima na stotine, onda dajte da vidimo koliko ljudima da uzmemo od plata i penzija pa da to sve platimo”, rekao je Vučić.

Kako kaže, treba da se govori o ozbiljnim rešenjima.

“A to je da umesto da dobiješ godinu, tri ili pet, dobiješ 20 ili 30 godina, pa da vidimo da li ćeš onda da pomisliš ili da se usudiš da digneš ruku na ženu. Digni, barabo jedna, ruku na ženu, pa kad dobijes 10, 15 ili 20 godina robije, ili za težu posledicu, povrede ili smrt, i 30 ili 40 godina, onda da vidimo da li ćeš da pomisliš da digneš ruku”, oštro je reagovao Vučić.

To je, kaže, rešenje, dok su sva druga rešenja za dnevnopolitičku upotrebu, u kojima on nije u stanju da učestvuje.

“Mnogo sam mator u politici, mnogo sam na te jadne trikove naučio, ne mogu to da slušam, i ljudi su siti – oni traže rešenje”, rekao je Vučić.

Dodao je da ne zna šta da kaže o čoveku koji dođe i počne da davi svoje dete i da ne zna, iako kao predsednik nema pravo to da kaže, šta bi mu svojim rukama uradio.

“Ali, morate od toga da pobegnete, zakonski da rešavate stvari i da im pokažete gde im je mesto. Taj čovek nije uništio samo svoju porodicu, već i blago Srbije i to ne sme da se dopusti”, rekao je Vučić i ponovio da će biti promena u zakonodavstvu, pre svega, i u ponašanju izvršne vladi.

“Samo nemojte posle da se žalite da smo preoštro postupali”, zaključio je Vučić.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *