Čega se plaše političari u BiH?

Objavljeno: 13.7.2017.


Javnost u BiH posljednjih dana svjedoči sve žešćim napadima političara na Obavještajno-bezbjednosnu agenciju (OBA) BiH. U tome prednjače funkcioneri iz reda SNSD-a, ali i HDZ-a, koji prema svim procjenama imaju zajedničke interese kada je riječ o radu ove agencije.
OBA je navukla gnjev političara, prije svega iz Republike Srpske, onog dana kada je otkriveno da je predsjedavajući Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom Nikola Špirić uputio ovoj agenciji lažne zaključke koje članovi parlamentarne komisije nikada nisu usvojili.

Ubrzo nakon toga Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je zaključak kojim je zatraženo od Komisije za nadzor nad ovom agencijom da privremeno suspenduje Špirića.

Prema svim procjenama, ovaj zaključak nikada neće biti realizovan s obzirom na to da je nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića jasno poručeno kako nema ništa od smjene Špirića.

Naime, odluke u parlamentarnim komisijama donese se na principu etničkog glasanja, tako da je Špirića nemoguće smijeniti ukoliko bar jedan od parlamentaraca iz reda bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda ne glasa za to.

Ruke bošnjačkih i srpskih delegata nisu sporne s obzirom na to da u komisiji sjede parlamentarci iz reda SDA, Nezavisnog bloka, DF-a, SDP-a BiH i Saveza za promjene.

Nakon jučerašnje konferencije Dodika i Čovića, evidentno je da će HDZ-ovi parlamentarci blokirati smjenu Špirića jer HDZ u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom ima Barišu Čolaka, Predraga Kožula i Ljilju Zovko.

Reakcije koje su uslijedile iz RS nakon pokretanja inicijative za smjenu Špirića pokazuju ozbiljnost cjelokupne situacije.

Predsjednik SNSD-a jasno je označio Obavještajno-bezbjednosnu agenciju kao “neprijateljsku organizaciju koja radi na štetu srpskog i hrvatskog naroda” uprkos tome što je OBA jedna je od najorganizovanijih i najprofesionalnijih agencija za provođenje zakona u našoj zemlji.

Slične izjave dao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je optužio ovu agenciju za vođenje paralelnih sistema, ističući da oni ne mogu pratiti i prisluškivati člana Predsjedništva BiH po potrebi i zadatku.

Posebno zabrinjavajuće su tendencije političara iz SNSD-a da izazovu nepovjerenje građana BiH prema radu agencije, kao i da utiču na dobre odnose koje OBA ima s obavještajnim službama susjedne Srbije (BIA) i Hrvatske (SOA).

Predsjednik RS Milorad Dodik posljednjih dana neargumentovano izjavljuje da OBA prisluškuje državni vrh Srbije, a vjerovatno i Hrvatske, što predstavlja direktni udar na rad Obavještajno-bezbjednosne agencije.

Hrvatska SOA: Njegujemo odnose

Ovim povodom kontaktirana je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Republike Hrvatske iz koje su rekli da SOA, iz zakonskih i bezbjednosnih razloga, ne iznosi podatke iz međunarodne bezbjednosno-obavještajne saradnje, niti komentariše bezbjednosno-obavještajna postupanja iz svoje nadležnosti.

“Ipak, možemo vas izvijestiti da je međunarodna bezbjednosno-obavještajna saradnja između susjednih država veoma bitna u odgovoru na zajedničkebezbjednosne izazove i prijetnje, te je SOA vrlo aktivna u razvijanju takve saradnje, o čemu smo pisali u našim javnim izvještajima”, rekli su iz SOA.

Kako kažu, u saradnji sa službama hrvatskog jugoistočnog susjedstva, SOA djeluje u interesu zaštite hrvatske nacionalne bezbjednosti, jačanju bezbjednosti u jugoistočnoj Evropi, te promicanju zajedničke bezbjednosti NATO-a i EU, kojih je Republika Hrvatska članica.

Iz ove agencije su uputili i na jučerašnju izjavu direktora Sigurnosno-obavještajne agencije Daniela Markića, a koja se tiče saradnje sa službama iz BiH.

“BiH nam je prvi susjed i važan partner. Nama je stalo da tamo bezbjednosna situacija bude dobra. Njegujemo odnose s njima i pomažemo im u radu isto kao i oni nama. Ne bih ništa posebno naglasio. Prošle sedmice bila je zajednička sjednica vlada i sve je tamo rečeno”, kazao je Markić.

Kada je riječ o Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA) Republike Srbije, nije dobijen njihov odgovor u vezi s odnosima BIA i OSA.

Ipak, čini se da je srbijanska BIA itekako zadovoljna saradnjom s Obavještajno-bezbjednosnom agencijom s obzirom na to da je 27. marta ove godine direktor BIA-e Aleksandar Đorđević uputio zahvalnicu direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmanu Mehmedagiću.

“Želim još jednom da vam se zahvalim na kolegijalnosti i profesionalnosti pripadnika OBA tokom asistencije koju su pružali pripadnicima BIA-e koji su bili angažovani na osiguravanju premijera Republike Srbije tokom njegovog nedavnog boravka u Sarajevu. Uvjeren sam da će se saradnja BIA-e i OBA-e nastaviti razvijati u ime interesa naših država, mira i bezbjednosti na Balkanu”, piše u zahvalnici.

Inače, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije dobio je zahvalnicu nekoliko mjeseci nakon što su funkcioneri iz RS pokušali optužiti ovu agenciju za nezakonito prisluškivanje srbijanskih funkcionera. Riječ je o aferi “Ušće” za koju se na kraju ispostavilo da je izmišljena, odnosno da OBA nije vršila mjere kontrole nad političarima iz susjedne Srbije.

Dodik nije jedini političar koji se ovih dana obrušio na ovu agenciju, s obzirom na to da je njegov stranački kolega i član Komisije za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom Sredoje Nović također izjavio da pojedini političari dobijaju transkripte prisluškivanih razgovora zvaničnika u BiH.

Još uvijek nije poznato odakle Noviću ove informacije i na čemu temelji izrečene tvrdnje.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Zajedničke komisije za nadzor nad OBA Sadik Ahmetović rekao je da su napadi na agenciju smišljeni i dobro organizovani od različitih politika.

Dodikov i Čovićev pokušaj destabilizacije

On je podsjetio da je predlagao da se izjašnjavanje odgodi i da se o svemu parlamentarci izjasne na narednoj sjednici s jasnim stavom Komisije za nadzor nad OBA, a vezan za sporne zaključke koje je Špirić poslao direktoru OBA.

“Tražio sam uvid u zapisnike i da na narednoj sjednici na bazi zapisnika s prethodnih sjednica utvrdimo zloupotrebe. Ukoliko se potvrdi da su oni suprotni zaključcima iz zapisnika i komisija potvrdi da se radi o zloupotrebi, predsjedavajući komisije mora biti smijenjen jer poslovnik ne poznaje nikakvu suspenziju”, rekao je Ahmetović.

Istakao je da se ovih dana ponovo u javnosti javljaju informacije koje se smišljeno plasiraju. Riječ je o tvrdnjama da se prisluškuju građani susjednih država.

“Problem je u tome što to govore članovi komisije i da imaju iste informacije, a da o tome nisu govorili na sjednici komisije. Ponavljam da je na bazi uvida u dokumentaciju komisija utvrdila da nije bilo prisluškivanja građana Srbije i jednoglasno je donesen zaključak da je OBA u predmetu ‘Ušće’ sve radila u skladu sa zakonom”, kazao je Ahmetović.

On je kazao da jučerašnji sastanak Dodika i Čovića potvrđuje da je bio u pravu kada je na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH tražio odgađanje glasanja i da na zatvorenoj sjednici raspravlja o tome na bazi činjenica i prethodnog stava Komisije za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom.

“Ukoliko na komisiji HDZ bude na strani Nikole Špirića, Komisija ne može suspendovati Špirića jer za takvu odluku je potreban i glas Hrvata. Ja ću na komisiji predložiti rješenje koje će zaštititi integritet OBA-e i njenu vrlo važnu poziciju u bezbjednosnom sistemu BiH”, rekao je Ahmetović.

Zaključio je da ovu vrlo važnu agenciju nema niko pravo prisvajati sebi lično niti koristiti u političke svrhe i obračune.

“Niko nema pravo zbog svojih antidržavnih interesa urušavati ovu agenciju. OBA je državna agencija i Nezavisni blok će učiniti sve da zaštitimo Agenciju od pokušaja destabilizacije”, kazao je Ahmetović.

Podsjećamo, OBA je jedna od rijetkih državnih institucija u kojoj se odluke ne donose po etničkom principu. Riječ je o agenciji u kojoj su precizno raspoređene nadležnosti direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora bez obzira na to kojoj etničkoj grupi oni pripadali.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *