Brane Janković tuži RS za pet miliona KM

Objavljeno: 13.7.2017.


Hotel „Bosna“ Banjaluka tužio je Republiku Srpsku tražeći pet miliona KM naknade štete zbog privatizacije novog dijela hotela „Palas“ u centru grada, za koji tvrdi da je u njenom vlasništvu, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.
Tužbenim zahtjevom koji je podnio protiv Republike Srpske 2014. godine hotel „Bosna“ traži da se utvrdi da je on, kao pravni sljedbenik nekadašnjeg ugostiteljskog preduzeća „Bosna“ Banjaluka, stekao pravo vlasništva i korišćenja na parceli na kojoj se nalazi novi dio hotela „Palas“.

Maratonsko suđenje između dva hotela koje traje godinama, a u kojem je sada i RS, već je doneseno nekoliko presuda, a stigli su čak i do Ustavnog suda BiH.

Na ročištu koje je početkom sedmice održano pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci pravni zastupnik hotela „Bosna“ Milorad Đukić zatražio je da se ovaj postupak prekine dok se ne završi spor koji po istom osnovu vode protiv hotela „Palas“, a koji je trenutno pred apelacionim sudom.

S obzirom na to da predstavnik Pravobranilaštva RS koje zastupa RS nije imao saglasnost za prekid postupka, predložio je da sud odredi nastavak ročišta na kojem bi se izjasnio o ovom prijedlogu, što je sud i prihvatio i zakazao nastavak ročišta za 3. oktobar.

Hotel „Bosna“, čiji je većinski vlasnik biznismen Brane Janković, u tužbi tvrdi da je parcela na kojoj se nalazi novi dio hotela „Palas“ njihovo vlasništvo te da je nezakonito upisana kao vlasništvo „Palasa“.

„Novi dio objekta sa zemljištem nije bio predmet privatizacije tuženog, jer je hotel „Bosna“ bio vlasnik zemljišta i dijela izgrađenog objekta, čiji je bio i investitor, a što je bilo poznato nekadašnjoj Direkciji za privatizaciju RS i tuženom, jer su podaci o zemljišno-knjižnom vlasniku parcele, čija je površina 1.632 metara kvadratnih, bili javni i dostupni svim zainteresovanim licima“, navodi se u tužbenom zahtjevu hotela „Bosna“.

U tužbi se navodi i da je hotel „Palas“ naknadno, po donošenju izmjena Zakona o privatizaciji, podnio zahtjev Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove da se utvrdi da je u privatizaciji kupio i sporne nekretnine.

S obzirom na to da je Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove donijela rješenje da se kao vlasnik nad spornim zemljšitem upiše hotel „Palas“, hotel „Bosna“ je pokrenuo spor za ukidanje ovog rješenja, ali je Okružni sud njihovu tužbu odbio.

Međutim, u sporu koji se vodi pred Okružnim privrednim sudom protiv RS, hotel „Bosna“ tvrdi da su i hotel „Palas“ i RS postupali nezakonito i bili nesavjesni te ovom tužbom traži da mu RS isplati pet miliona KM.

U odgovoru na tužbu Pravobranilaštvo RS je navelo da sporna nekretnina nije ušla u imovinu hotela „Bosna“ te da nije privatizovana od strane ovog hotela jer nije unesena u njihov početni bilans.

„Zbog toga tužilac ne može polagati prava nad tim nekretninama. Ovakav stav je potvrđen i presudom Okružnog suda Banjaluka iz 2013. godine. Nesporno je da su navodi tužioca neosnovani, zbog čega RS ovu tužbu osporava u cijelosti kako u pogledu osnova, tako i u pogledu visine, jer tužiocu nije prouzrokovana šteta od strane RS, zbog čega pored ptigovora stvarne nenadležnosti suda ističemo i prigovor pasivne legitimacije na strani RS“, navodi se u odgovoru na tužbu.

Capital.ba

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *