Vučić: Dosta obećanja, EU da dâ precizan vremenski okvir

Objavljeno: 12.7.2017.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da je za Srbiju neophodno da od EU dobije “precizan vremenski okvir” u pogledu članstva. ;
“To je za nas ključno pitanje. Ne želimo više da slušamo obećanja i odugovlačenja. Želimo da znamo da je Evropa zaista zainteresovana za nas i u kojem roku”, rekao je Vučić u intervjuu italijanskoj agenciji Ansa.

Vučić je rekao da je Samit o Zapadnom Balkanu u Trstu “veoma važan jer ćemo prvi put imati konkretnu aktivnost sa opipljivim rezultatima”.

On je rekao da su za Srbiju posebno važni infrastrukturni projekti, počev od autoputa Niš-Priština. ;

“To je ključan projekat, koji ima politički, a ne samo ekonomski značaj za odnose Srba i Albanaca… Kada se grade autoputevi, nema se vremena da se gleda u prošlost”, kazao je Vučić.

On je rekao da je za Srbiju u prvom planu Samita u Trstu stvaranje regionalne transportne zajednice i uspostavljanju regionalne ekonomske zone, a jedan od projekata o kojem će se razgovarati je i realizacija autoputa Beograd-Sarajevo.

“Kad budemo imali više puteva, autoputeva i odnosi među našim narodima sigurno će biti bolji”, rekao je on.

Predsednik Srbije je dodao i da je “jako je važno što će se o svemu (u Trstu) tome pričati u prisustvu (nemačke kancelarke) Angele Merkel, (predsednika Francuske) Emanuela Makrona i (premijera Italije) Paola Đentilonija”.

Vučić je rekao da su ekonomski razvoj i bolji uslovi života najbolji način da se smanje tenzije na Zapadnom Balkanu.

“Kad građani vide konkretne rezultate, nove ulice, puteve, mostove, ne misle na prošlost. Mnogi na Balkanu misle da brojna pitanja nisu rešena, a kada pitanja nisu rešena, raste prostor za populizme, nacionalizme i druge aktivnosti koje nas okreću ka prošlosti, umesto ka budućnosti”, naveo je Vučić.

“Zbog toga je od ključne važnosti da se posvetimo ekonomiji kako bismo dali veću stabilnost regionu. Upravo o tome danas se govori na Samitu u Trstu”, kazao je Vučić, istakavši da je o tim temama razgovarao i sa kancelarkom Angelom Merkel, italjanskim premijerom Paolom Djentilonijem i drugim evropskim liderima.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *