Volkswagen znao za Dizelgejt mjesec dana prije investitora

Objavljeno: 12.7.2017.


Prema najnovijem izveštaju, zvaničnici Volkswagena su znali za potencijalne finansijske gubitke zbog varanja na testovima emisija mesec dana pre nego što su investitori dobili tu informaciju.




Jedan nemački list piše da je direktor ove kompanije Oliver Šmit otkrio da su tadašnji CEO Martin Vinterkorn (na slici) i njemu bliski saradnici znali za potencijalne finansijske posledice prevare iz avgusta 2015, uz predviđanje da bi troškovi mogli porasti na čak 18.5 milijardi dolara.

Prema nemačkim zakonima, kompanije su dužne da informišu investitore o tržišno osetljivim informacijama na vreme, a to se u ovom slučaju nije desilo sve do 18. septembra 2015, kada je američka Agencija za zaštitu životne sredine obelodanila skandal i kada je VW odlučio da infomiše investitore.

Nemački gigant priznao je korišćenje spornih uređaja 3. septembra 2015, a odlučio je da ne obavesti investitore ranije zato što su izvesni članovi direktorskog borda navodno smatrali da će troškovi biti mnogo manji, odnosno kontrolabilniji.

Izvor: AutoBlog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *