Vlada Srpske se ponovo predomislila

Objavljeno: 12.7.2017.


Nakon jučerašnje informacije o prihvatanju Ugovora o osnivanju transportne zajednice između EU i jugoistočne Evrope koju je dala Vlada RS, današnjim zaključkom Vlada RS je demantovala svoj stav, dat nakon oštrih kritika i pritiska iz Brisela.
Ovim je Vlada ponovo dovela u pitanje sutrašnje potpisivanje Ugovora šest premijera zemalja zapadnog Balkana, prenose agencije pozivajući se na izvore bliske Savjetu ministara BiH.

Novim zaključkom, navode ovi izvori, Vlada RS postavlja uslov i sugeriše pravila koja su u potpunosti neprihvatljiva i ni na koji način nisu bile teme razgovora pri formulirsanju Ugovora i pri usaglašavanju njegovih stavova.

– Ovim zaključkom Vlada RS jasno opstruiše evropski put BiH, a ukoliko BiH ostane izvan Ugovora o transportnoj zajednici s EU-om, upozoravaju ti izvori, gubici će biti nesagledivi.

BiH će izgubiti mogućnost za liberalizaciju željezničkog sektora i priliku da željeznička preduzeće intenzivno rade na provođenju reformi kako bi se osposobila za tržišnu konkurenciju te mogućnost ulaganja u infrastrukturu što predstavlja interes svih građana BiH.

– Ovim neprihvatljivim stavom Vlade RS gubi se i izuzetno važna mogućnost finansiranja projekata od donatora i međunarodnih finansijskih institucija, posebno kroz investicioni okvir za zapadni Balkan. Istovremeno, prijedlog Vlade RS o uvođenju rotacije u predstavljanju BiH u međunarodnim ugovorima je neprihvatljiv kako za Savjet ministara, tako i za Vladu FBiH.

Vlada je juče nakon oštrih kritika iz Brisela zbog blokade da BiH pristupi transportnoj zajednici zemalja zapadnog Balkana, čije sjedište će biti u Beogradu, dala pristanak, ali je to jutros uslovila zahtjevima, koje nije moguće ispuniti.

Vlada traži da da Savjet ministara usvoji zaključak kojim će se utvrditi da u definisanju stavova u ime BiH, koji će biti prezentovani u okviru Sekretarijata transportne zajednice, učestvuju tri nadležna ministarstva – Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH i Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske.

Vlada prihvata nacrt ugovora ukoliko usaglašene i definisane stavove naizmjenično prezentuju i zastupaju nadležni ministri Savjeta ministara, Federacije BiH i Republike Srpske, po sistemu rotacije.

Brisel je već Vladu RS označio da vodi izolacionu politiku, što nije dobro za Republiku Srpsku, kada se i predsjednik RS Milorad Dodik nalazi pod sankcijama SAD.

(BN)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *