Uslovi Vlade RS neprihvatljivi EU

Objavljeno: 12.7.2017.


Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, a glavna tema sastanka ministra Crnadka i komesara Hana bila je potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici.
Ministar Crnadak je tokom razgovora istakao da transportna zajednica ima ogroman značaj za Bosnu i Hercegovinu i region, te da Bosna i Hercegovina ne želi da budu ugroženi projekti i grant sredstva predviđena za odobravanje Bosni i Hercegovini na Samitu u Trstu.

On je naglasio da je protivljenje Vlade Republike Srpske potpisivanju Ugovora nelogično, jer ako je transportna zajednica korisna za Srbiju i sve druge zemlje regiona, zašto ne bi bila korisna i za Republiku Srpsku.

Tokom razgovora, komesar Han je prenio ministru Crnadku da uslovi koje je postavila Vlada Republike Srpske, koji se odnose na izmjenu teksta Ugovora i na izdavanje garancija da transportna preduzeća neće imati pristup željeznicama u Bosni i Hercegovini nakon potpisivanja, nisu prihvatljivi za Evropsku uniju.

Ministar Crnadak još jednom poziva Vladu Republike Srpske da prihvati transportnu zajednicu, jer bi njeno odbijanje vodilo Republiku Srpsku u izolaciju i nanijelo joj ogromnu finansijsku štetu.

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak smatra da je kompromisno rješenje koje može dovesti do potpisivanja Ugovora danas u Trstu da, uz usvajanje teksta Ugovora o osnivanju transportne zajednice Savjet ministara Bosne i Hercegovine usvoji zaključak kojim se definiše da će ministri zaduženi za transport u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Vladi Republike Srpske i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine koordinisati i usaglašeno djelovati tokom implementacije Ugovora o transportnoj zajednici, u skladu sa ustavnim nadležnostima.

Ostali komentari izneseni u zaključcima Vlade Republike Srpske bi se uzeli u razmatranje naknadno.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *