Trst: Potrebno je ulagati u BiH

Objavljeno: 12.7.2017.


„Bosna i Hercegovina ima velike potencijale, programi velikog obima i veliki investicioni projekti su pripremljeni posebno u sektoru energetike, transporta i turizma, ali oni zahtijevaju značajna ulaganja koja BiH sama ne može priuštiti“ , istakao je danas na Samitu u Trstu, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, pozivajući najznačajnije investitore da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.
Govoreći na poslovnom forumu, čiji je cilj upoznavanje država Zapadnog Balkana s mogućim investitorima za velike infrastrukturne projekte, ministar Šarović je predstavio prednosti i mogućnosti za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, kao što su: povoljan geografski položaj i prirodni resursi, duga tradicija industrijske proizvodnje, obrazovana i kvalifikovana radna snaga, plasman BiH proizvoda bez carina, omogućen na tržišta od preko 50 miliona potrošača na osnovu Ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA i EFTA), kao i dodatnih 80 miliona potrošača u okviru Ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom – FTA te najniža stopa PDV-a u regionu.

Kao atraktivni sektori za ulaganja posebno su istaknuti: energetski sektor, poljoprivredna i prehrambena industrija, turizam, drvoprerađivačka i metaloprerađivačka industrija, informaciono komunikacione tehnologije, tekstilna i kožarska industrija, proizvodnja auto dijelova i građevinarstvo.

Ministar Šarović, skupa sa delegacijom Bosne i Hercegovine, učestvuje na Samitu o Zapadnom Balkanu 2017, koji se održava u italijanskom Trstu i koji se odvija u okvirima Berlinskog procesa. Teme ovogodišnjeg susreta lidera Zapadnog Balkana su uspostava zajedničkog balkanskog tržišta, jačanje regionalne saradnje te unapređenje i proširenje infrastrukture i energetskih usluga regije.

U popodnevnim satima ministar Šarović održaće radne sastanke sa Carlom Calendom, italijanskim ministrom za ekonomski razvoj i ministrima Zapadnog Balkana.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *