Transplantacija materice podstakla pitanje unisex trudnoće

Objavljeno: 12.7.2017.


U Švedskoj je nedavno objavljeno da je od 2014. godine do danas rođeno šestoro zdrave dece koja su na svet došla nakon začetka i trudnoće u transplantiranoj materici.
To su jedini uspešni pokušaji na svetu za sada, no na globalnom nivou doći će do imitiranja švedskog uspeha, pišu mediji.

Klinički pokušaji transplantacije materice u toku su u Severnoj Americi, Evropi i Aziji.

Osnovna svrha ovog zahvata je vratiti plodnosti kod ženskih pacijentkinja koje, uglavnom, funkcionalnu matericu nemaju zbog lečenja od raka i urođene mane.

Pre ovakvog uspešnog načina, žena koja nema funkcionalnu matericu mogla je genetički postati majka jedino preko majke-surogata.

No ako žene mogu dobiti tuđu matericu, neki su se pitali mogu li je dobiti i transrodne žene, ili još kontroverznije – muškarci?

Naučnik koji je bio vođa medicinskog tima u Švedskoj Mats Brannstrom kaže da mu je inbok preplavljen. “Dobijam e-mailove iz celog sveta o tome, ima i gej muškaraca koji bi želeli da je jedan od njih iznese trudnoću”, kazao je.

Iako bi u teoriji transplantacija materice transrodnim ženama i cisrodnim muškarcima bila i moguća, u praksi postoje anatomske prepreke koje bi se trebalo savladati.

U Ujedinjenom Kraljevstvu Zakon o priznavanju pola iz 2004. daje transrodnim ženama koje su promenile pol ista prava kao i svim ženama.

Međutim, u slučaju da transplantacija materice postane klinički tretman u Ujedinjenom Kraljevstvu za žene koje ne mogu izneti trudnoću, mogu li transrodne žene tražiti, pozivajući se na taj zakon, svoje pravo na matericu, pita se The Independent.

Iako se na ostrvu povela žestoka rasprava o muškoj trudnoći, čak i da transplantacija materice u muško telo postane naučno izvodljiva, jedini način da muškarac iznese trudnoću je, kako su ustvrdili, da se veštački oplođene embrio umetne u utrobu.

U Ujedinjenom Kraljevstvu pak potpomognuta trudnoća kod muškaraca ne spada u zakonski propisanu ponudu koje klinike za plodnost mogu nuditi. Tako da bi usađivanje embriona u muškarčevo telo, a bez tih potrebnih dozvola, dovelo do novčanih i zatvorskih kazni.

Podsjetimo kako je gotovo 40 godina prošlo od rođenja Louise Brovn, koja je bila prvo dete iz epruvete i da je i njeno rođenje podstaklo mnoge pravne i etičke rasprave.

Kako je transplantacija materice naučnu fantastiku unapredila u naučnu stvarnost, jasno je da nas reproduktivna nauku gura u nepoznat teritorij gde su na testu osnovni pravni i etički principi – poput prava na pronatalitetnu slobodu kao i pravo na privatni i porodični život, nose li ta prava u sebi i pravo na iznošenje trudnoće? Takođe, ta prava obuhvataju i pitanje unisek trudnoće, komentarišu mediji.

Izvor: Fena

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *