Sjenku na samit bacila Vlada RS

Objavljeno: 12.7.2017.


U Trstu su se okupili čelnici država zapadnog Balkana i Evropske unije
U Trstu su se okupili čelnici država zapadnog Balkana i Evropske unije. Poruka samita je da je Evropska unija budućnost regije i da Brisel želi pomoći jačanje ekonomija i regionalno povezivanje.

Sjenu na samit bacila je Republika Srpska blokadom potpisivanja sporazuma o formiranju Transportne zajednice. Ministar Šarović poručuje – ove opstrukcije moraju doživjeti krah.

Zbog uslovljavanja iz Republike Srpske bh. delegacija u Trstu vjerovatno neće potpisati ugovor o pristupanju naše zemlje regionalnoj Transportnoj zajednici. Jer, uslovi RS nisu prihvatljivi za Brisel.

„Ne može varijanta “mi smo za članstvo u Transportnoj zajednici, ali pod našim uslovima”. Uslovi su jednaki za sve, tekst ugovora se ne može mijenjati, to su nam rekli iz Evropske komisije“, kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH prenosi TV1.

Zbog toga četiri odobrena projekta od ukupno 10, za koja je Evropska komisija spremna dati 46,1 miliona evra granta, zasad ostaju na stend baju. Radi se o tri dionice koridora 5C, dvije u Federaciji i jednoj u RS, te grantu za rekonstrukciju luke Brčko.

Šarović ističe kako je ugovor važan i za Srbiju, jer će sjedište Transportne zajednice biti u Beogradu.

„Ovakav rad protiv opšteg interesa mora doživjeti neki svoj krah i ja sa svoje strane snažno podržavam članstvo BiH u Transportnoj zajednici za zapadni Balkan i uvjeren sam da će prevladati razum i da iracionalnost neće imati šansu“, navodi Šarović.

(Vijesti.ba / TV1)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *