Revolucionarni uspjeh: Prvi put teleportovan objekat u orbitu

Objavljeno: 12.7.2017.


Ne tako davno naučnici su mogli samo da spekulišu o mogućnostima teleportacije uz pomoć načela kvantne fizike. Od tada, proces je postao standardna operacija u laboratorijama za kvantnu optiku u celom svetu. Štaviše, prošle godine dva odvojena tima uspela su da izvedu prvu kvantnu teleportaciju izvan laboratorije.
Sada naučnici iz Kine prave korak dalje: uspeli su da teleportuju foton sa Zemlje do satelita koji kruži na udaljenosti od 500 km od naše planete.

Satelit Micijus je izuzetno osetljiv foto-prijemnik, sposoban za detektovanje kvantnog stanja pojedinačnih fotona ispaljenih sa Zemlje. Micijus je lansiran, kako bi omogućio naučnicima da testiraju razne tehnološke gradivne blokove za izučavanje isprepletenosti čestica, kriptografije i teleportacije.

Ova teleportacija bila je jedan od prvih rezultata projekta. Ne samo da je tim uspeo da teleportuje prvi objekat u orbitu, nego su i stvorili prvu kvantnu mrežu koja seže do Zemljine orbite, čime je ujedno oboren rekord za isprepletenost izmerenu na najvećoj udaljenosti.

“Teleportacija na velike udaljenosti ključni je element protokola u kvantnom računarstvu”, saopštio je kineski tim u svom radu objavljenom u časopisu “MIT Technology Review”.

“Raniji eksperimenti između udaljenih tačaka bili su ograničeni na oko stotinak kilometara, zbog gubitka fotona u optičkim vlaknima ili u slobodnom prostoru zemaljskih kanala.”

Definicija teleportacije

Možda teleportaciju zamišljate onako kako je definišu naučnofantastični filmovi i serije, ali je zapravo potpuno drugačija od toga. Kvantna teleportacija oslanja se na kvantnu isprepletenost, situaciju u kojoj jedan set kvantnih objekata (kakvi su fotoni) nastaje u isto vreme i u istoj tački u prostoru. Na taj način, oni zapravo dele postojanje. Ta podeljena egzistencija opstaje čak i kad se fotoni razdvoje, što znači da bilo kakva manipulacija jednim od njih utiče i na stanje drugog, uključujući i njegovo merenje i to bez obzira na njihovu međusobnu udaljenost. 

Ova povezanost se može koristiti za prenošenje kvantnih informacija, preuzimanjem onih koje su povezane sa jednim fotonom, duž linije isprepletenosti sa drugim fotonom.

U ovom slučaju, kineski tim stvorio je isprepleteni par fotona na tlu, a onda su jedan od njih lansirali ka satelitu, dok su drugi zadržali na Zemlji. Naposletku, izmerili su foton na tlu i onaj u orbiti i potvrdili da su u isprepletenom stanju. 

Ipak, treba imati u vidu da ova tehnologija ima svoja ograničenja, budući da je nemoguće na taj način prenositi veće objekte.

U teoriji, ne postoji maksimalna udaljenost transportacije, ali je isprepletenost vrlo krhko stanje i spona između čestica se vrlo lako kida.

Uprkos tome, istraživanje otvara mogućnost još ambicioznijih studija o kvantnoj teleportaciji.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *