Počeo sastanak u Trstu

Objavljeno: 12.7.2017.


Sastanci najviših zvaničnika Italije, Francuske, Nemačke i Velike Britanije i lidera zapadnog Balkana počeli su na Samitu lidera zapadnog Balkana.
Sastanci najviših zvaničnika Italije, Francuske, Nemačke i Velike Britanije i lidera zapadnog Balkana počeli su na Samitu lidera zapadnog Balkana.

Predviđeno je da se po završetku sastanka potpiše Ugovor o Transportnoj zajednici.

Glavne teme skupa na najvišem nivou odnose se na jačanje povezivanja na zapadnom Balkanu kao ključnom elementu za ubrzanje evropskih integracionih procesa regiona, jačanje ekonomske saradnje, posebno u oblasti malih i srednjih preduzeća, IT sektora i nauke, jačanje saradnje mladih, pitanje vladavine prava i borbe protiv korupcije, borbe protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, kao i pitanje migracija.

Kao jedan od konkretnih rezultata ovogodišnjeg Samita u Trstu, očekuje se usvajanje Višegodišnjeg akcionog plana o regionalnom ekonomskom prostoru zapadnog Balkana, koji obuhvata trgovinu, investicije, mobilnost i digitalnu integraciju.

Samit će biti okončan Deklaracijom predsedavajućeg u kojoj će biti sadržani zaključci skupa i smernice za dalje aktivnosti u oblastima o kojima se na skupu debatovalo.

Berlinski proces održava se svake godine od 2014. (Berlin 2014, Beč 2015, Pariz 2016. i Trst 2017), a ove godine poseban će akcenat biti stavljen na jačanje ekonomskog povezivanja u regionu zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *