Otvoren stečaj Robnih rezervi

Objavljeno: 12.7.2017.


Predstečajna upravnica Robnih rezervi RS Dosta Baraković predložila je danas da se otvori stečaj u ovom preduzeću jer ono nema nikakvih uslova za nastavak poslovanja.
“Obaveze Robnih rezervi RS su za devet miliona KM veće od kapitala preduzeća što je jedan od uslova za otvaranje stečaja”, rekla je danas na ročištu za ispitivanje uslova za otvaranje stečaja u ovom preduzeću.

Na ročištu koje se održava u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci Baraković je istakla da je preduzeće u zadnje dvije godine kao i u ovoj godini poslovalo sa gubitkom i da je prezaduženo.

Gubitak u 2015. iznosio je 2,8 miliona KM, u 2016. je bio 12,9 miliona KM dok je u ovoj godini minus oko 268.000 KM. Kratkoročne obaveze Robnih rezervi iznose 34 miliona KM i sve su stigle na naplatu.

O njenom prijedlogu sud će naknadno donijeti odluku.

Direktor Robnih rezervi RS Mirko Marčeta 9. marta ove godine podnio je prijedlog Okružnom privrednom sudu u Banjaluci za pokretanje stečaja u ovom preduzeću koje već godinama grca u problemima. Istovremeno, i ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković rekao je da je i Vlada RS dala saglasnost za pokretanje stečaja.

Opstanak ovog preduzeća opterećuju ogromna dugovanja, a samo dug za PDV prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH zaključno sa krajem prošle godine premašuje 9,4 miliona maraka. Robne rezerve su na trećem mjestu liste najvećih dužnika za PDV u BiH.

Da stvari u Robnim rezervama RS nisu sjajne i da preduzeću prijeti stečaj upozorila je još krajem prošle godine i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS. Revizori su, nakon što su kontrolisali finansijske knjige, naveli da je poslovanje preduzeća neizvjesno i da je otvorena i mogućnost za likvidaciju i stečaj.

Robne rezerve su od revizora za 2015. godinu dobile negativno mišljenje nakon što je utvrđeno da su završile u minusu od 2,8 miliona KM, dok su potraživanja od Ministarstva finansija RS na osnovu isporučene robe za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama iskazana u iznosu većem za 965.422 KM.

Takođe, utvrđeno je da Robne rezerve nisu izvršile procjenu i ispravku potraživanja od preduzeća “Farmland” iz Nove Topole kod Gradiške u iznosu od 1,5 miliona.

Revizori su istakli da “Farmland” ne posjeduje nijedno grlo koje zadovoljava karakteristike predviđene ugovorom između dva preduzeća. Robne rezerve od “Farmlanda” potražuju 581 grlo.

Uskoro opširnije…

Izvor: Capital.ba

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *