Ni ne kužite: Ovo su znakovi da unosite previše šećera

Objavljeno: 12.7.2017.


Od većeg rizika raka do raznih zdravstvenih problema, umora i neraspoloženja – previše šećera u organizmu dugoročno ubija
Koliko prekomjeran unos šećera ugrožava ljudsko zdravlje otkriva šokantno saznanje Univerziteta u Kaliforniji iz septembra 2016. prema kojem su vodeće šećerne industrije potkupile istraživače sa Harvarda da lažiraju rezultate o uticaju masti i šećera na organizam.

Ranije procjene Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) bile su da naš metabolizam bez problema može preraditi od šest do devet čajnih kašika šećera na dan, odnosno da do 10 posto ukupnih kalorija za prosječnu zdravu odraslu osobu može doći od šećera. Ali u to treba uračunati  šećer, koji dodajemo u kavu, kao i sirupe koje konzumiramo sa prerađenom hranom i sokovima.

Jedna limenka gaziranog pića – dosta šećera za jedan dan!

SZO je istovremeno dao i dodatnu “uslovnu preporuku” da se unos šećera dodatno smanji na 5 odsto od ukupnog energetskog unosa, što je oko 25 grama ili šest čajnih kašičica. A već kad bismo uzeli u obzir granicu od 10 posto, 1 limenka slatkog gaziranog pića (40 grama šećera), dostigla bi dozvoljene dnevne količine šećera, što govori koliko smo malo svesni količina šećera koje unosimo.

Prekomeran unos hrane ili odabir specifičnih, veštački proizvedenih namirnica posebno onih bogatih šećerima ili mastima povezuje se sovisničkim ponašanjem. Rezultati prikupljeni testiranjem na životinjama pokazuju kako nakon unosa velikih količina šećera dolazi do promena u mozgu koje su vrlo slične onima koje se javljaju nakon konzumacije droga poput heroina ili kokaina.

Veza sa nastankom raka

Postoje naučni dokazi koji povezuju unos šećera i nastanak karcinoma pankreasa. Naučnici tvrde kako je najverovatniji razlog hiperglikemija i hiperinzulinemije. Unosom hrane koja sadrži jednostavne šećere dolazi do naglog povećanja glukoze u krvi i velike potrebe za insulinom što postepeno dovodi do preopterećenja pankreasa i smanjivanja osetljivosti ćelija na insulin. Visok unos šećera i hrane koja obiluje šećerom doveden je u vezu sa karcinomom pankreasa, ali i sa povećanim rizikom od karcinoma jednjaka, tankog creva i pluća.

Simptomi unosa previše šećera

  • Oslabljen imunitet – česte pojave prehlada, infekcija, viroza
  • Manjak energije – stalan umor uprkos dovoljnoj količini sna
  • Česta želja za slatkim – nastaje kao posledica zavisnosti
  • Depresija – velike količine šećera dokazano utiču na anksioznost, loše raspoloženje i depresiju
  • Problematična koža – bubuljice i akne čest su pratilac unosa previše šećera
  • Debljina – iako se ne jede količinski puno, u ishrani je puno šećera
  • Visok krvni pritisak – prema studijama ljudi sa hipertenzijom često imaju i povećanog nivoa šećera

Izvor: Express

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *