Nevjerovatan život Evana Spiegela, najmlađeg milijardera na svijetu: Imao sam sreće, život nije fer

Objavljeno: 12.7.2017.


Vlasnik društvene mreže i kompanije Snapchat Evan Spiegel ima 26 godina i najmlađi je milijarder na svijetu. Vrijednost njegove kompanije Snap Inc. procijenjena je na 33 milijarde dolara, a za sebe kaže da je mlad, obrazovan muškarac koji je imao sreće, jer život nije fer.
Po prirodi je introvert i svoju privatnost čuva za sebe. Rođen je 1990. godine u Los Angelesu i najstarije je dijete u porodici. Njegovi roditelji su bogati advokati pa je Evan vodio sasvim lagodan i bezbrižan život. Živjeli su u kući u Pacific Palisadesu vrijednoj dva miliona dolara. Bili su članovi brojnih ekskluzivnih klubova kao što su Riviera, California, Johnatan te La Jolla Beach & Tennis Club i često su putovali u Evropu. Evan je najviše volio snowboarding.

Sa šesnaest godina je naučio voziti i na raspolaganje dobio novi Cadillac Escalade. S obzirom na to da mu škola nije dozvolila da parkira u kampusu, otac mu je osigurao parking pored škole. Godine 2007. njegovi roditelji su se razveli i to je teško podnio, ali je naučio tehnike manipulisanja ljudima. Najesen se preselio kod oca i zaposlio se u marketingu Red Bulla, gdje je radio kao organizator promotivnih zabava. Nedugo nakon toga rekao je kako mu se ne sviđa automobil Escalade i da želi BMW 550i čija je vrijednost 75.000 dolara.

“Automobili me čine sretnim. Zaista bih cijenio ako biste priznali moj ozbiljan rad i zalaganje tim BMW-om..”, napisao je tada ocu.

Naredne godine upisao je industrijski dizajn na Stanfordu, ali najviše zbog toga što je njegov otac fakultetu dao veliku donaciju. Njegov mentor bio je osnivač i izvršni direktor Intuita Scott Cook koji mu je dao priliku da radi na tekstualno baziranoj platformi koju je Institut razvijao za Indiju. Spiegel je nakon toga odlučio razviti vlastiti projekt. Cook je bio impresioniran Spiegelom i zbog toga je investirao u Snapchat, ali je mislio da je ideja glupa.

“Nisam vjerovao u proizvod. Kome trebaju fotografije koje će nestati? Mislio sam da mnogo griješi u poslovanju”, rekao je Cook za Business Insider.

Kako bi se posvetio biznisu, Spiegel je fakultet napustio samo nekoliko ispita prije diplome. U kući svog oca je 2012. godine sa svojim timom razvio aplikaciju koja se prvobitno zvala Picaboo. 

Snapchat su htjeli kupiti mnogi, između ostalih i Mark Zuckerberg. Spiegel je odbio i njegovu ponudu. Reggie Brown, koji je sa Spiegelom živio u spavaćoj sobi Kimball Hall, gdje je nastala ideja za Snapchat, tužio ga je 2013. godine tvrdeći da je on prvi predložio aplikaciju koja je omogućavala da fotografije nestanu nakon nekoliko sekundi te da je Spiegel govorio da je to “ideja od milion dolara”. Tužba je konačno riješena, a Snapchat je Brownu platio 157,5 miliona dolara da nestane.

U novembru 2014. Spiegel je kupio kuću u Brentwoodu vrijednu 3,3 miliona dolara i odselio iz očeve kuće. Spiegelovi saradnici i partneri kažu da je s njim veoma teško raditi, a da je način na koji vodi firmu jednak načinu njegovog privatnog života.

“Naša kancelarija  je na plaži i to je lijepo. Super nam je što smo odmakeli od svega što se događa u Los Angelesu, jer se tako fokusiramo na naš biznis”, rekao je Spiegel 2015. godine.

Kratko vrijeme je bio u romantičnoj vezi s pop zvijezdom Taylor Swift, a od 2015. godine je s modelom Mirandom Kerr kojom se oženio u maju ove godine.

Izvor: Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *