Koliki nivo stresa je okidač za bulimiju?

Objavljeno: 12.7.2017.


Mozak osoba koje imaju problem sa bulimijom reaguje potpuno drugačije na hranu kada je pod stresom nego mozak drugih osoba, tvrde psiholozi iz Vašingtona, čija je studija objavljena u Journal of Abmormal Psyhology.
U manjoj studiji tokom koje su skenirani mozgovi dvadeset žena, tj. deset sa bulimijom i deset bez ovog problema, istraživači su otkrili smanjen protok krvi kod osoba sa bulimijom u delu mozga uključenom u samokritično razmišljanje. Ovo otkriće se podudara sa tvrdnjom da je kod tih osoba hrana nešto kao sredstvo za izbegavanje negativnih misli o sebi.

Bulimija obično podrazumeva da se osoba prejeda a onda “pročišćava”, kroz izazivanje povraćanja. Smatra se poremećajem u ishrani i stanjem u kojem osobe imaju potpuno iskrivljen stav prema hrani i telu. Psiholozi već dugo misle da je stres okidač za prejedanje i da to daje osobama sa bulimijom mogućnost da se fokusiraju na hranu, umesto na negativne misli o sebi. Ovo je prva studija koja je ispitivala šta se tačno događa u mozgu osoba sa bulimijom.

Tokom studije, ispitanicama su davani identični obroci da bi im zatim bile prikazivane neutralne fotografije sa slatkišima i brzom hranom, kao što su sladoled, pica i mafini. Da bi ih doveli u stanje stresa, naučnici su im potom davali da reše nemoguće matematičke probleme, a onda su im ponovo prikazivali fotografije, opet sa slatkišima i brzom hranom.

Tada im je zatraženo da ocene nivo stresa i nivo žudnje za tom specifičnom hranom. I dok su sve ispitanice tvrdile da im se menjao nivo stresa, skener mozga pokazao je vrlo različite rezultate. Ispitanice sa bulimijom imale su smanjeni protok krvi u području mozga pod imenom precuneus (koji se bavi refleksijom o sebi) i to dok su gledale u fotografije sa hranom, dok su žene bez bulimije imale uvećanje protoka krvi.

Sara Fišer, koautorka studije i profesorka na Džordž Mejson univerzitetu, kaže da su naučnici očekivali da će se povećati protok krvi u toj regiji kada se uključi samokritika ili samoposmatranje uz negativne misli.

U drugoj studiji, u kojoj je učestvovalo sedamnaest drugih žena sa bulimijom, rezultat je bio isti kao i u prvoj studiji. Istraživači tvrde da je smanjenje protoka krvi znak da razmišljanje o hrani umiruje negativne misli o sebi kod osoba sa bulimijom. Doktori veruju da bi ovo otkriće moglo da pomogne u kontroli prejedanja.

“Otkrili smo da nije potrebno mnogo stresa da bi se pokrenulo prejedanje”, rekla je dr Fišer. Dodala je “Volela bih da vidim da li bi pomoglo kod nekih osoba da nauče veštine osnovnog kontrolisanja emocija.”

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *