Gulen: Nemam namjeru da bježim iz SAD, idem u Tursku ako treba

Objavljeno: 12.7.2017.


Fetulah Gulen, muslimanski sveštenik koji živi u egzilu u Pensilvaniji, a koga Turska optužuje za organizovanje neuspelog pokušaja puča jula 2016, kaže da ne planira da pobegne iz SAD i da će prihvatiti izručenje ako Vašington pozitivno odgovori na zahtev Ankare za njegovu ekstradiciju.
U intervjuu koji je Rojtersu dao u obezbeđenom kompleksu u kojem živi u Pokono planinama u Pensilvaniji, 79-godišnji Gulen poriče tvrdnju koju je turska vlada iznela u februaru da namerava da pobegne u Kanadu kako bi izbegao izručenje.

“Te glasine uopšte nisu tačne. Ako SAD smatraju primerenim da me izruče, otići ću u Tursku”, rekao je Gulen.

Gulen, ipak, izražava nadu da administracija američkog predsednika Donalda Trampa neće dozvoliti njegovo izručenje, pogotovu nakon što je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin podneo ostavku samo par nedelja nakon Trampove inauguracije.

Flin se, inače, otvoreno zalagao za Gulenovu ekstradiciju, podseća britanska agencija.
Gulen kaže da mu je žao Flina, ali priznaje da bi njegova ostavka mogla da pomogne u njegovom slučaju.

Muslimanski sveštenik je osudio jačanje vlasti turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i kontrolu nad medijima, nazvavši ga diktatorom, a istovremeno je pozvao Trampovu administraciju i evropske vlade da učine više kako bi ohrabrili uspostavljanje političkih sloboda u Turskoj.

“Ako Erdogan čuje snažan glas iz SAD ili Evropske unije, Evropskog parlamenta, koji kaže: ‘Ovo što vi radite je pogrešno…vaš pravosudni sistem ne funkcioniše’, onda će on možda promeniti mišljenje”, kaže Gulen.

S druge strane, on je pozdravio političku opoziciju u Turskoj i istakao da bi bilo kakav novi napor da se Erdogan ukloni s vlasti trebalo da bude učinjen putem mirnih protesta i izbora, a ne na nedemokratske načine.

“Nikada nisam podržavao puč ili svrgavanje”, istakao je Gulen.

Britanska agencija navodi da je on slabog zdravstvenog stanja i da teško hoda.
Erdogan je u maju rekao da će “do kraja” istrajati u zahtevu Turske za ekstradiciju Gulena, koji negira bilo kakvu umešanost u pokušaj prošlogodišnjeg puča u Turskoj, ali u ispunjenju zahteva Ankare do sada nije bilo napretka, napominje Rojters.

Američki zvaničnici su nezvanično rekli da, iako je Erdogan direktno apelovao na Trampa po tom pitanju, Turska nije dostavila dovoljno dokaza da bi američko Ministarstvo pravde moglo da deluje.

Gulen, bivši Erdoganov saveznik, živi u samonametnutom egzilu u SAD od 1999. godine, i predsednik je pokreta koji predstavlja kao humanitarno-verski.

Njegovi sledbenici operišu globalnom mrežom škola i preduzeća povezanih sa gulenističkim pokretom, a turski savet za nacionalnu bezbednost je tu mrežu proglasio terorističkom grupom dva meseca uoči neuspelog pokušaja puča.

Gulenovi sledbenici, međutim, tvrde da njegov globalni pokret – poznat kao “Hizmet” – ima za cilj da širi umereni islam promovišući obrazovanje u zapadnom stilu, slobodno tržište i međuversku komunikaciju.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *