EU Bosni i Hercegovini suspendovala sve odobrene projekte

Objavljeno: 12.7.2017.


Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja danas u Trstu nije potpisala Ugovor o pristupanju transportnoj zajednici
EU je Bosni i Hercegovini suspendovala sve odobrene projekte. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja danas u Trstu nije potpisala Ugovor o pristupanju transportnoj zajednici. Četiri odobrena projekta našoj zemlji su privremeno suspendovana, što znači i obustavu pristupa novcu namijenjenom za njihovu realizaciju.

Kako saznaje Klix.ba, u toku je telefonska sjednica Savjeta ministara BiH koju iz Trsta vodi predsjedavajući Denis Zvizdić.

Sjednica je počela uoči potpisivanja Ugovora o transportnoj zajednici koji su u međuvremenu već potpisali predstavnici Evropske unije sa čelnicima Republike Albanije, Makedonije, Crne Gore, Republike Srbije i Kosova.

Kako saznaje Klix.ba, evropska komesarka za promet Violete Bulc jasno je poručila predstavnicima bh. vlasti da naša država neće dobiti sredstva u iznosu od skoro pola milijarde KM sve dok ne potpiše ugovor kojem se protivi Vlada RS.

Podsjećamo, zaključak koji je donijela Vlada RS nije prihvatljiv Savjetu ministara BiH, a zahtijeva izmjene u Ugovoru o transportnoj zajednici za koje je Evropska komisija kazala da neće biti prihvaćene.

Ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko od jutros je lobirao među evropskim zvaničnicima da se našoj zemlji odobre projekti.

BiH odobrena četiri projekta

Na samitu Evropske unije i zapadnog Balkana u Trstu danas su načelno odobrena četiri projekta Bosne i Hercegovine.

U pitanju su tri projekta na koridoru 5c u rejonu Zenice i mediteranski koridor kod Rudanke, te rekonstrukcija luke Brčko, a njihova vrijednost je 241,6 miliona evra. Od tog iznosa Brisel će BiH pokloniti 46,1 milion evra.

Tokom samita prihvaćeno je ukupno sedam projekata iz regiona, čija je vrijednost 538,8 miliona evra. Pored BiH, kojoj su odobrena četiri projekata, Srbija je dobila zeleno svjetlo za dva, a Makedonija za jedan. Projekti se sufinansiraju, tako da dio novca moraju osigurati vlasti država kojima su projekti dodijeljeni. Sredstva za projekte će se, osim iz BiH i Evropske komisije, finansirati kreditima Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Inače, evropski zvaničnici su na samitu u Trstu saopštili da stavovi Vlade RS o uvođenju dodatnih zaštitnih mjera za željeznice u BiH, kao i da u razgovorima sa EU učestvuju i entitetski ministri iz oblasti saobraćaja, Evropskoj komisiji nisu prihvatljivi.

Kako, pak, nezvanično saznajemo, stav evropskih institucija je da bi popuštanje jednoj strani dovelo do zahtjeva drugih zemalja, što bi onda dovelo do izvjesne propasti cijelog sporazuma o transportnoj zajednici jugoistočne Evrope.

Iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH saopštili su da uslovi iz RS nisu prihvatljivi jer ih smatraju suprotnim sa ustavnim nadležnostima, a ističu da su svi dijelovi ugovora već usaglašeni sa ostalim zemljama u regionu koje potpisuju sporazum o transportnoj zajednici. U saopštenju ističu da Evropska komisija nije dala saglasnost za zahtjeve koje postavlja Vlada RS.

Nezavisne novine/Klix

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *