Đentiloni: EU da ostavi vrata otvorena za Balkan ili…

Objavljeno: 12.7.2017.


Italijanski premijer Paolo Đentiloni uputio je upozorenje da EU mora da drži otvorena vrata članstvu zemalja Zapadnog Balkanu.
Italijanski premijer Paolo Đentiloni uputio je upozorenje da EU mora da drži otvorena vrata članstvu zemalja Zapadnog Balkanu.

On je naveo da EU u suprotnom rizikuje da Rusiji i drugim globalnim silama dozvoli povećanje uticaja u regionu, prenosi AP.

Navodi se da je Đentiloni, govoreći na zatvaranju 4. samita EU-Zapadni Balkan koji je održan u Trstu, kazao da proširenje EU “nije iza ugla”, ali da i pored toga mora biti održana kao konkretna mogućnost za zemlje Zapadnog Balkana koje joj teže, spominjući tu i Srbiju.

Premijer Italije je kazao njegova zemlja i Nemačka, kao najveći trgovinski partneri regiona, ne mogu da dozvolje drugima da ispune prazninu koja bi bila stvorena ukoliko EU bude ostala zatvorena za nove članice.

“Naravno da postoje druge regionalne i globalne sile koje su veoma zainteresovane za uticaj u ovom regionu”, naveo je Đentiloni.

Među učesnicima današnjeg samita u Trstu, uz Đentilonija, bili su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, a delegaciju Srbije predvodila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug, Beta/AP

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *