Amerikanac “dobio sve odgovore” u rusko-srpskom centru

Objavljeno: 12.7.2017.


Pomoćnik vojnog atašea u ambasadi SAD u Srbiji posetio je tokom dana srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu i “informisao se o radu te ustanove”.
Kako je saopšteno, Predstavnika SAD Hajruma Garvina su sa istorijatom osnivanja, strukturom i pravnim osnovama funkcionisanja Centra kao međuvladine organizacije upoznali kodirektor Vjačeslav Vlasenko i službenici koji tu rade.

Kako se navodi, bilo je reči o značajnom doprinosu Centra u sprečavanju i otklanjanju posledica elementarnih nepogoda u Srbiji i drugim državama u regionu, o pružanju hitne humanitarne pomoći, povećanju efikasnosti srpskog nacionalnog sistema reagovanja na vanredne situacije.

U tom su smislu pomenuli i obuku srpskih stručnjaka u obrazovnim ustanovama MCHS-a Rusije i nastavnim kompleksima na teritoriji Centra, kao i vežbe i treninga, te isporuku moderne vatrogasne i spasilačke tehnike za Srbiju.

“Predstavnik SAD je dobio iscrpne odgovore na sva pitanja koja je imao, uključujući i ona u vezi s nacrtom rusko-srpskog međuvladinog sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu osoblja Centra”, navodi se u saopštenju.

Takođe, gosti su imali mogućnost da se neposredno upoznaju sa materijalno-tehničkim resursima Centra, a posebno interesovanje izazvao je centar koji upravlja u kriznim situacijama (CUKS).

“Poseta predstavnika Ambasade SAD je još jedna potvrda apsolutne transparentnosti rada Centra, čiji je cilj isključivo rešavanje zadataka u oblasti reagovanja na vanredne situacije i pružanje humanitarne pomoći u Srbiji i drugim balkanskim državama. Američki gosti nisu izneli nikakve primedbe u tom pogledu, a informisani su još da će uskoro jedinica SRHC-a zadužena za humanitarno razminiranje početi s čišćenjem teritorije Srbije, dok će iz Rusije stići prvi deo opreme i tehnike namenjene popunjavanju rezervi Centra i nastavno-trenažnoj obuci.”, navodi se.

U saopštenju o ovoj poseti najavljene su za nerednu sedmicu posete delegacija drugih ambasada, izmedju ostalih za 18. jul planirana je poseta predstavnika ambasada Austrije, Švajcarske i Poljske.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *