Volstrit džurnal: Nove sankcije protiv Rusije obiće se Americi o glavu

Objavljeno: 11.7.2017.


Zakon o novim antiruskim sakcijama koji se nalazi na razmatranju u američkom Kongresu, u slučaju usvajanja, naneće značajnu štetu američkim naftnim kompanijama i pomoći će konkurentima iz Rusije i Kine, piše “Volstrit džurnal”.
Problem predstavlja predlog zakona o proširenju spiska ograničenja koja se tiču saradnje američkih i ruskih kompanija. Tako će, u slučaju usvajanja, zakon zabraniti američkim naftnim kompanijama da učestvuju u bilo kom projektu u kom učestvuju ruske kompanije koje su pod sankcijama.

U praksi će to ići naruku Rusiji i Kini, jer učešće ruskih kompanija koje su pod sankcijama u velikim projektima automatski isključuje američke firme, upozorava izdanje.

Ruski “đavolji projekat” sada spas za Nemačku
Kako navodi list, ruski biznis može da iskoristi zakon za svoje ciljeve: može da podnosi zahteve za učešće u osvajanju bilo kog naftnog ili gasnog polja, primoravajući tako američke kompanije da povleče svoje učešće ustupajući mesto konkurentima iz Evrope i Kine za koje ne važe ovakva ograničenja.

Tako će, prema oceni potpredsednika američkog Nacionalnog saveta za spoljnu trgovinu u Njujorku Ričarda Savaija, usvajanje zakona lišiti američke kompanije potencijalne dobiti od 100 milijardi dolara u narednih 10 godina.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *