U budućnosti države više neće voditi predsjednici, nego…

Objavljeno: 11.7.2017.


Predsednik Donald Tramp navodno provodi svoje noći sam u Beloj kući gledajući vesti sa kojima se svađa. Rani svako jutro kako bi stigao da pogleda šta se još priča o njemu na televiziji, a onda objavljuje besne statuse na Tviteru upućene svetu, CNN-u, ma kome god ga kritikuje.
Sada, mala grupa naučnika veruje da postoji alternativa, odnosno način da se predsednik sačuva od javnosti, ali i samog sebe. Kako je tehnologija napredovala, naučnici veruju da će moći da stvore takav nivo veštačke inteligencije da će jedan robot moći da donosi najvažnije odluke neometen privatnim životom kao ljudski predsednik.

Ako zamišljate mašinu u stilu Terminatora, zaboravite! Radiće se o najobičnijem kompjuteru koji će rešavati najveće probleme jedne zemlje. Za razliku od čoveka robot će brže procesuirati informacije i moguće rezultate određene politike. Mogao bi da predvidi nešto što ljudima ne bi čak ni palo na pamet, a bio bi i pouzdaniji od mnogih aktuelnih predsednika.

Mark Vaser, dugogodišnji istrživač veštačke inteligencije kaže da će čim popravimo aktuelne nedostatke u postojećoj tehonolgiji, roboti donositi mnogo bolje odluke od ljudi.

Ideja o ljudskom robotu provlači se kroz nauku decenijama. Još 1950. godine Ajzak Asimov je u svojim pričama pisao o robotima, odnosno svetu u kojem mašine dostižu nivo inteligencije čoveka. Roboti su imali samo tri zakona koja su morali da poštuju, a jedan od njih je glasio da nisu smeli da povrede čoveka ni pod kojim okolnostima.

Ipak, mnogi smatraju da u slučaju SAD robot-predsednik ne bi bio moguć, barem ne u skorijoj budućnosti.

“Ako ste predsednk SAD, bavite se problemima koje niko u hijerarhiji nije sposoban da reši. Dakle, dobijate onaj najgori zadatak“, kaže Ilija Nurbakš koji je radio na razvoju robota za NASA-u – “A za najteže zadatke vam je potebno meta-kognitivno razmišljanje, ono koje aktivira kreativno razmišljanje“

To znači da bi robot-predsednik morao da razvije ne samo mehaničku inteligenciju već generalnu koja će obuhvatati i kreativnost i fleksibilnost koju čovek poseduje.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *