Otvoren Forum civilnog društva u Trstu

Objavljeno: 11.7.2017.


Drugi Forum civilnog društva, koji prethodi Samitu Zapadnog Balkana, otvoren je u Trstu pred oko 200 predstavnika i predstavnica civilnog društva iz regiona.
Otvarajući skup, Hedvig Morovai, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan, istakla je značaj Berlinskog procesa za integraciju zapadnoevropskih zemalja u Evropsku uniju, odnosno činjenicu da ta inicijativa omogućava aktivno učešće građana i građanki u pripremi regiona za članstvo u EU.

“Mi pokušavamo da se bavimo pravim temama. Jer, niko nas neće slušati ako diskutujemo o jabukama, dok se ostali bave pomorandžama”, rekla je Morovai, napominjući da će preporuke s Foruma civilnog društva biti predate lično ministrima inostranih poslova koji se okupljaju u okviru Samita Zapadnog Balkana.

Kao predstavnik Hajnrih Bel Fondacije, koja je aktivno učestvovala u organizaciji ovog događaja, skupu se obratio Valter Kaufman, načelnik ogranka Fondacije za Istočnu i Jugoistočnu Evropu.

“Mi smo novi na ovom Forumu, ali nismo novi na Balkanu”, rekao je Kaufman, podsećajući na dugogodišnje prisustvo HBS-a u zemljama regiona, kao i na saradnju koja postoji sa civilnim sektorom.

“Ulažemo mnogo energije u uključivanje civilnog sektora u proces konstruktivne saradnje s vladama, jer je ranije bilo slučajeva da preporuke civilnog društva ne budu ozbiljno razmatrane na državnom nivou”. Kaufman je takođe istakao značaj ekologije, energetske efikasnosti i razvoja obnovljivih izvora energije za ekonomiju svih država Zapadnog Balkana.

Hajnrih Bel Fondacija organizator je jednog od pet panela koji će biti održani tokom Foruma civilnog društva, a koji se odnosi na očuvanje životne sredine, energiju i klimatske promene.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *