Novo lice Spajdermena

Objavljeno: 11.7.2017.


Posle Tobija Megvajera i Endrua Garfilda, čuvenog Marvelovog junaka, čoveka pauka tumači Britanac Tom Holand
Holivudski studiji „Marvel” i „Soni” udružili su se da bi realizovali film „Spajdermen: povratak kući” Džona Votsa, koji se odnedavno prikazuje i u domaćim bioskopima. Vrlo blizak stripu na kom je baziran, film je realizovan u budžetu od 175 miliona dolara.

Radnja nove avanture o čoveku pauku nadovezuje se na kraj filma „Kapetan Amerika: građanski rat”, u kojem je Piter Parker otkrio puni potencijal superheroja. On se vraća u kuću svoje tetke Mej (igra je Marisa Tomei), pod budnim je okom Tonija Starka (Robert Dauni Džunior), a pretnju predstavlja novi negativac Lešinar (Majkl Kiton).

Posle Tobija Megvajera i Endrua Garfilda, Parkera, a i Spajdermena igra britanski glumac Tom Holand.

„Holand je duhovit i talentovan, a i profesionalac. Retko se danas sreću mladi glumci koji tako ozbiljno i posvećeno pristupaju poslu. Nije bilo potrebno da ga kao reditelj upućujem mnogo, znao je šta se od njega traži. Uz malo truda bi pojačao ili smanjio neke emocije. Volim duge kadrove i nagle kamere, a Tomov talenat mi je omogućio da se sve moje zamisli odigraju bez zadrški. On poseduje onaj šarm Majkla Džej Foksa. Njegov Parker me podseća na lik Martija Makflaja iz ’Povratka u budućnost’”, objasnio je reditelj Vots.

On je dodao da ovo nije još jedan film o postanku Spajdermena.

„Ovaj film počinje odmah pošto je Parker otkrio da ima moći. Nema potrebe za ponovnim prežvakavanjem toga odakle Spajdermenu sposobnost da se penje po zidovima. Ovo je zabavan film sa premisom šta se desi kada tinejdžer postane superheroj”, smatra reditelj.

Ideja studija „Marvel” bila je da liku Spajdermena udahne originalni duh iz stripa Stena Lija i Stiva Ditkoa, a reditelj Vots je rekao da je film „prilika da se Spajdermen smesti u Marvelov univerzum i tako otvori mogućnosti za brojne nove priče”.

„Marvel” je 1999. prodao „Soniju” prava na Spajdermena za sedam miliona dolara. To je bilo vreme kada filmovi o superherojima nisu predstavljali siguran dobitak za producente. Otada je Spajdermen glavni „Sonijev” adut, a pet filmova o čoveku pauku od 2002. i 2014. zaradila su četiri milijarde dolara.

Međutim, poslednji nastavak, „Neverovatni Spajdermen 2” sa Endruom Garfildom, nije bio uspešan na blagajnama ni kod kritike. Štaviše, kritika ga je sasekla, za razliku od novog filma o Spajdermenu.

Osećajući da se vremena menjaju, predsednica „Soni pikčersa” Ejmi Paskal pristala je 2015. da „Marvel” napravi novi serijal o Spajdermenu. Posle pojavljivanja u trećem filmu o Kapetanu Americi i sada zasebnog filma, Spajdermen je postao deo „Marvelovog filmskog univerzuma” koji čine filmovi o drugim superherojima: Ajronmenu, Toru, Kapetanu Americi, Halku… Taj serijal je od prvog filma o Ajronmenu 2008. do sada zaradio oko 11,8 milijardi dolara.

Izvor: Politika

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *