Novac ili strast – F1 ostaje bez Silverstona?

Objavljeno: 11.7.2017.


Najbrži cirkus na svetu možda od 2020. godine zaobiđe legendarnu stazu zbog finansijske neisplativosti organizacije trka.
Vlasnici staze, Britanski klub trkača (BRDC) su pokrenuli klauzulu u ugovoru zbog toga što za organizaciju trke svake godine trpi velike gubitke.

Nekoliko godina unazad, Klub se suočavao sa gubicima merenim milionima evra, zbog čega su počeli da se vode razumom i stavili po strani strast prema sportu.

“Za nas nije finansijski održivo da organizujemo britanski Gran Pri pod trenutnim uslovima u ugovoru”, kaže Džon Grant, predsednik BRDC. Ugovor je potpisan pre sedam godina i trebalo je da trka bude organizovana svake godine do 2026.

Inicijalni troškovi organizacije bili su oko 13,5 miliona evra, da bi do 2026. godine narasli do 30 miliona evra.

“Podneli smo troškove od 3,1 milion evra 2015. godine i 5,4 miliona evra prošle godine i očekujemo sličan gubitak i ove godine. Došli smo do tačke gde više ne možemo da dozvolimo da naša strast prema sportu upravlja našim glavama. To ne bi dovelo u opasnost samo BRDC i Silverston, nego i britansku zajednicu moto sprota koja računa na nas”, navode iz Kluba trkača i dodaju da to ne znači da trke neće biti po svaku cenu, ali da se uslovi moraju revidirati.

“Međutim, želeli bismo da pojasnimo, iako smo aktivirali klauzulu za raskid ugovora potpuno podržavamo promene koju je Liberti tim (vlasnik Formule 1) napravio da bi poboljšao Formulu 1. Nadamo se da još uvek možemo da postignemo dogovor tako da osiguramo održivost i finansijsku isplativost budućnosti Velike nagrade Britanije i Silverstona u godinama koje dolaze”:

Liberti tim namerava da pomogne stazama i poveća im prihode. Na Silverstonu problema sa posetom nije bilo budući da je to jedna od najposećenijih staza u kalendaru. Prošle godine je na njoj bilo 139.000 posetilaca, a sličan broj je bio i pretprošle godine.

U Formuli 1 smatraju da je nedelja pred Veliku nagradu Britanije trebalo da posluži kao proslava značaja trke, te da bi raskid ugovora organizatorima doneo samokratkoročne efekte. Nadaju se održanju trke.

Ako Silverston izađe iz kalendara Formule 1 posle 2019, to će biti prvi put posle 70 godina da na nekada napuštenom vojnom aerodromu britanske kraljevske avijacije nema Velike nagrade Britanije.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *