Nova vrsta banana mogla bi da spase stotine hiljada života

Objavljeno: 11.7.2017.


Banane su dobre za zdravlje i zdravu ishranu, ali verovatno nikada ne bismo mogli ni da pomislimo da su toliko dobre da bi mogle da spase živote ljudi.




Australijski naučnici su uspeli da stvore banane koje su toliko bogate provitaminom-A, da je veoma verovatno da bi one ubuduće mogle da spase živote stotinama hiljada dece koja umiru od nedostatka tog vitamina širom sveta.

Nova banana ima jestivi deo zlatnonarandžaste boje, a nastala je preuzimanjem gena iz posebne vrste banana koja potiče sa Papue Nove Gvineje i koja je veoma bogata provitaminom-A.

Preuzete gene naučnici su iskombinovali sa, na svetu najrasprostranjenijom sortom kevendiš banana.

Provitamini su supstance sa veoma malo vitamina ili bez njih, ali koje mogu da se konvertuju u nosioce vitamina. Vitamin A ostvaruje vitalne funkcije kod rasta i razvoja dece, u imunom sistemu kao i kod vida.

Nova revolucionarna vrsta banana razvijana je u poslednjih 10 godina na Tehnološkom univerzitetu u Kivnslendu, a istraživanje je finansirala fondacija Bila Gejtsa.

“Tokom godina samo razvili banane koje imaju visoke nivoe porivtamina-A, od čega i potiče njihova zlatno-narandžasta boja. Ti rezultati daće ključan doprinos kavlitetnijoj ishrani među nekima od najsirmašnijih zajednica u Africi. Naša nuka radi. Ovi elitni geni su poslati u Ugandu u epruvetama da bi bili ubačeni u tamošnje sorte banana”, rekao je vođa istraživanja Džejms Dejl za Newsweek.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *