Ne desni, već lijevi ekstremizam je nova prijetnja po EU

Objavljeno: 11.7.2017.


Niz nasilnih protesta na ulicama Hamburga tokom samita G20 ujedinio je nemačke političare u pozivima na “drugačiji pristup” prema takvim događajima.
Niz nasilnih protesta na ulicama Hamburga tokom samita G20 ujedinio je nemačke političare u pozivima na “drugačiji pristup” prema takvim događajima.

Takođe, istaknuti nemački političari su pozvali na borbu protiv “levičarskog ekstremizma”.

Kandidat za kancelara Martin Šulc je rekao da su demonstranti držali čitav Hamburg kao taoca i da su njihovi postupci tokom proteklog vikenda ličili na teroristički čin.

“Bande koje ruše kroz Hamburg ne mogu da preuzimaju bilo kakav politički legitimitet. To je imalo sve karakteristike terorizma”, rekao je Šulc, prenosi “Politiko”.

Ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel je rekao za “Bild” da su protesti “oštetili imidž Nemačke u međunarodnoj javnosti”.

“Svi navodni politički motivi ove orgije nasilja su obmana i mogu da služe samo kao maska za pravi motiv počinilaca koji su iz svih krajeva Evrope došli samo sa jednim ciljem – nasiljem”, rekao je Gabrijel.

Kako je rekao, neophodno je napraviti međunarodni komitet za istragu protiv svih koji su divljali na ulicama Hamburga.

I ministar pravde Heiko Mas je rekao da čitava Evropa ima zadatak da se uhvati u koštac sa “levičarskim ekstremizmom”.

“Neophodno je napraviti evropsku bazu podataka o ekstremistima. Pred nama je bila nova vrsta nasilja, na koju moramo da odgovorimo širokom akcijom. Oni koji podržavaju nasilje takođe mora da se sudi”, rekao je Mas.

Kako prenosi RT, ministar policije Tomas de Mazijer je uporedio levičarske nasilne demonstrante sa ekstremnom desnicom, pa čak i sa islamistima.

“To nisu demonstranti, to su radikali koji krše zakon. To su nasilni ekstremisti, baš kao i neonacisti i islamski teroristi”, naveo je on.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *