Na prodaju Porsche 935 iz 1982. vrijedan 1,2 miliona dolara

Objavljeno: 11.7.2017.


Ukoliko biste imali mogućnost izbora između klasičnog modela Porsche 935 iz 1982. godine ili 911 RSR, bilo bi veoma teško doneti konačnu odluku.
Ako biste izabrali RSR, pogrešili biste. Kada bi vaš izbor bio model 935, onda ste definitivno pravi poznavalac automobila. Ili je to makar ono, u šta mi želimo da verujemo.

Sve prethodno rečeno potkrepljuje činjenica da je ovo klasičan trkački automobil, nekada učesnik trke LeMans i veoma je vredan pomena, ne samo zbog svoje svetle Coca Cola šeme.

Kada je Porsche kreirao poslednji 935 1979. godine, on je došao u posed Boba Akina, koji ga je uz pomoć Čaka Ga transformisao u takozvani Super GTP 935. Pravila takmičenja tog vremena zahtevala su da automobil koristi proizvodne specifikacije šoferšajbne i krova modela Porsche 930, ali pored toga Akinov 935 je besprekoran i poseduje šasiju sa specijalno kreiranim komponetnama na koje je postavljena aerodinamična karoserija.

Automobil je imao svoj trkački debi 1982. godine na Lime Rock događaju, pre nego što je krenuo put Francuske te iste godine, kako bi učestvovao u najznačajnijoj trci svih vremena. Nažalost, kvar na dotoku goriva iz dodatnog rezervoara rezultirao je povlačenjem automobila sa staze, a ova trka izdržljivosti bila je gotova za legendarni automobil. U mesecima nakon LeMans trke, automobil se takmičio na Mid-Ohio, Road Atlanta i Pocono 500 miles trkama.

Nekoliko godina nakon penzionisanja, automobil je pretrpeo zahvate na menjaču i za njega se tvrdi da je u izvrsnom stnanju.

Bilo kako bilo, ova posebna mašina trenutno se nalazi na jednoj aukciji i ima startnu cenu od 1,2 miliona dolara, što je svakako veoma velika cifra. Međutim, za sve imućnije ljubitelje automobila, posebno trkačkih legendi kao što je ova, novac koji je potrebno izvojiti za njega, nikako ne predstavlja problem.

Izvor: AutoBlog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *