Muzej u znak sjećanja na seksualne robinje iz Koreje

Objavljeno: 11.7.2017.


Južna Koreja namerava da u Seulu izgradi muzej u znak sećanja na žene koje su tokom Drugog svetskog rata služile kao seksualne robinje japanskim vojnicima.
Planove izgradnje muzeja predstavila je južnokorejska ministarka za rodnu ravnopravnost Čung Hjun-bek čime je obnovljen dugogodišnji diplomatski spor između dve susedne zemlje.

Južnokorejski istoričari tvrde da je oko 200.000 žena, većinom iz te zemlje, ali i iz drugih delova Azije, bilo prisiljeno da radi u japanskim javnim kućama od 1939. do 1945. Japan, s druge strane tvrdi da ne postoje dokumenti niti dokazi koji potvrđuju te tvrdnje.

Južnokorejska ministarka nije otkrila kada će muzej biti otvoren niti šta će u njemu biti izloženo.

Prošle nedelje istoričari u Južnoj Koreji objavili su snima seksualnih robinja koji traje 18 sekundi, a otkriven je u američkoj nacionalnoj arhivi.

Veruje se da je snimak načinjen 1944. godine, a na njemu se vidi grupa od sedam žena koje stoje ispred hotela koji je japanska vojska koristila kao javnu kuću u kinskom Songshanu.

Imena tih žena nisu objavljena, ali neke od njih su identifikovane kao one koje se pojavljuju na jednoj od retkih fotografija na kojoj su prikazane južnokorejske ‘žene za utehu’, poručili su stručnjaci sa Nacionalnog univerzitea u Seulu.

Izvor: N1

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *