Monolog umjesto saslušavanja

Objavljeno: 11.7.2017.


Suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović ispitivan je juče u Tužilaštvu BiH četiri časa u svojstvu osumnjičenog za niz nepravilnosti u radu te pravosudne institucije dok je bio na njenom čelu.
Iako je prije ulaska u zgradu institucije kojom je rukovodio kazao da će saslušanje biti okončano za sat, Salihović i njegov advokat Rifat Konjić zadržali su se mnogo duže.

Konjić je nakon saslušanja rekao da je Salihović saslušan na osnovu optužbi koje su mu stavljene na teret u okviru nedavno okončanog disciplinskog postupka, ali ih je bilo mnogo manje. Taj postupak vodi disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS). Disciplinska komisija VSTS-a je sredinom juna okončala postupak protiv Salihovića, ali još nije donesena odluka.

Tužilaštvo je naredbu o otvaranju istrage protiv Salihovića donijelo u septembru prošle godine nakon što je suspendovan, a VSTS pokrenuo disciplinski postupak protiv njega.

”Na saslušanju je bilo riječi o poznatim temama. Ponovo se govorilo o ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću, poslaniku u Parlamentu BiH Nikoli Špiriću i Bobar i Pavlović banci. Saslušanjem smo izuzetno zadovoljni. Zadovoljni smo i odnosom Tužilaštva i svim onim što smo kazali. Rekli smo sve ono što treba reći da bismo došli u situaciju da istraga koja je otvorena bude i obustavljena”, istakao je Konjić.

Dodao je da bi saslušanje trebalo da bude okončano 9. avgusta.

”Smatramo da ono što je stavljeno Salihoviću na teret ne postoji, jer se radi o činjenicama koje apsolutno ne predstavljaju obilježje nikakvog krivičnog djela”, kazao je Konjić.

Salihović u dogovoru sa svojim advokatom nije davao izjave.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je kazao da istragu protiv Salihovića vodi Posebno odjeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju i da ispitivanje vrši postupajući tužilac u ovom predmetu Suada Pašić.

”Biće nastavljena istraga u pravcu donošenja tužilačke odluke u ovom predmetu”, istakao je Grubešić ne želeći da otkriva ni najmanji detalj.

Izvor “Glasa Srpske” iz Tužilaštva BiH istakao je da saslušanjem nisu došli do posebno važnih i novih informacija.

”To je bio više monolog nego klasično saslušanje. Samo su se vrtjeli ukrug. Pored toga, tokom saslušanja Salihovića bilo je prevruće jer prostorija nema klimu, pa su stalno pravili pauze. Možda bude zanimljivije u nastavku saslušanja i moguće je da će se ići drugim ritmom kada bude saopštena odluka disciplinske komisije VSTS-a”, kaže sagovornik.

Salihović je bio pozvan u Tužilaštvo BiH i 28. juna. Tada je saopšteno da je saslušanje odgođeno zbog toga što Konjić nije bio sa Salihovićem. Salihović je tada u Tužilaštvo stigao u tajnosti, a nakon nekoliko časova neprimjetno je napustio ovu instituciju.

Odluka VSTS

Rifat Konjić je kazao da je davno obećano da će disciplinski postupak protiv Gorana Salihovića biti okončan.

”Svjedoci ste da je bilo olujnih nepogoda, pa je sunce usijalo. Prema zakonu do kraja ove sedmice bi odluka morala biti saopštena jer u zakonu piše da to mora biti 30 dana od dana završetka rasprave. To znači da bi­ u petak trebalo da dobijemo pismeni otpravak odluke disciplinske komisije”, rekao je Konjić.

Optužbe protiv Salihovića

– Zadržavanje najmanje stotinu krivičnih predmeta

– Propuštanje da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa

– Upuštanje u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku

– Omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlašćene

– Miješanje u postupanje sudije ili tužioca

– Namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi

– Dovođenje u pitanje povjerenja javnosti u nepristrasnost i kredibilitet državnog tužilaštva

Izvor: Glas Srpske

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *