Maša i medo pred zabranom u Ukrajini

Objavljeno: 11.7.2017.


Nevladina organizacija Savet društvene bezbednosti podnela je ukrajinskom parlamentu, agenciji za bioskope i radiodifuznoj agenciji zahtev za zabranu ruskog crtanog filma “Maša i medved”, zbog toga što “ugrožava bezbednost Ukrajine”, preneo je Tass.
“Taj crtani film je propagandni medijski proizvod Rusije koji je veoma opasan za ukrajinsku bezbednost”, navela je u saopštenju ta NVO iz Odese.

Prema njima, “ruski propagandisti šalju deci jasan signal medved, tradicionalni simbol Rusije, predstavljen je kao veliki i jaki junak koji bez posledica uzima tudju imovinu, kuće i zemlju”.

Ti aktivisti tvrde da je Maša i medved “propagandni instrument koji deci nameće pozitivnu sliku Rusije”.

Ukrajinci sada nisu u mogućnosti da gledaju više od 600 ruskih filmova otkako je 2015. stupio na snagu Zakon o zaštiti informacionog prostora kojim su zabranjeni filmovi koji sadrže “rusku propagandu”. Predsednik Petro Porošenko je 2016. potpisao zakon koji zabranjuje prikazivanje ruskih filmova nastalih posle 1. januara 2014. zbog “povišenog nivoa zaštite nacionalne bezbednosti u informacionoj sferi”. U Ukrajini postoji sve širi spisak ruskih i svetskih kulturnih radnika koji “predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti zemlje”, na kom se trenutno nalazi 83 ljudi.

Izvor: 021

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *