Kurc: “Ne” ministru, jer nećemo uvoz tenzija iz Turske

Objavljeno: 11.7.2017.


Šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc kaže da je odluku o zabrani posete turskom ministru privrede doneo jer “ne želi uvoz tenzija iz Turske”.
Šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc kaže da je odluku o zabrani posete turskom ministru privrede doneo jer “ne želi uvoz tenzija iz Turske”.

“Za vikend smo dobili upit od strane Turske za nastupom turskog ministra Nihatu Zejbekčiju pred turskom zajednicom u Beču. Sa naše strane je došao dodatni upit da li postoji interes za bilateralnim susretom. Pošto nije bilo tako odbili smo zahtev. Slično je prethodno učinjeno u Nemačkoj i Holandiji”, objasnio je on.

Kurc je, u izjavi bečkom dnevniku “Hojte”, da ne bi ništa imao protiv bilateralnog susreta sa turskim ministrom, jer je Austrija zainteresovana za razmenom sa Ankarom, kako u ekonomiji tako i politički.

“Međutim nemamo nikakav interes da se unutrašnjopolitičke tenzije i konflikti iz Turske uvoze u Austriju”, poručio je on.

Ukazao je da se kod manifesatcija, kakva je bila planirana, dižu tenzije, na primer između Kurda i Turaka.

Odbacio je kritike da je zabrana dolaska turskom ministri nedemokratski čin.

“Imamo pravo, tako i međunarodno-pravno, i obavezu da odlučujemo da li dozvoljavamo unošenje konflikata iz inostranstva”, poručio je Kurc.

Inače Kurcovu odluku podržao je austrijski kancelar Kristijan Kern koji je rekao da se radi o tome da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan želi da vrši politički uticaj u Austriji, što neće Austrija da dozvoli.

Ankara je uložila protest na odluku Beča i istakla da Austrija u odbrani dermokratskih vrednosti nije iskrena.

Izvor: Tanjug, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *