Evropa protiv nošenja burki

Objavljeno: 11.7.2017.


Evropski sud za ljudska prava (ECHR) podržao je odluku belgijskih vlasti o zabrani nošenja tradicionalnih muslimanskih marama koje prekrivaju lice, odnosno burki, piše “Euronjuz”.
Presuda je doneta na osnovu dve tužbe koje su žene muslimanske veroispovesti podnele protiv zabrane nošenja marama koje u potpunosti prekrivaju lice u javnosti. ECHR je presudio da je ograničenje garantuje socijalnu koheziju, “zaštitu prava i sloboda” kao i da je to “neophodno u demokratskom društvu”.

Belgija je zabranu nošenja marama koje u potpunosti prekrivaju lice donela 2011. godine. Belgijiski zakon zabranjuje bilo kakvu odeću koja zaklanja identitet osobe koja ga nosi na javnim mestima.

Nošenje tradiconalne muslimanske marame koje u potpunosti prekrivaju lice, prva u Evropi zabranila je Francuska 2011. godine. Prethodno je 2004. godine u toj zemlji zabranjeno nošenje svih upadljivih religijskih simbola, uključujući i muslimanske marame, u javnim institucijama.

U Holandiji je od 2015. godine na snazi delimična zabrana koja ne dozvoljava nošenje burki u vladinim zgradama, bolnicama, školama ili javnom prevozu. U švajcarskom regionu Tičino 2013. godine uvedena je zabrana pokrivanja celog lica na javnim mestima.

Zabrana nošenja burke na snazi je i u nekim delovima Katalonije, iako je Vrhovni sud Španije 2013. godine ukinuo presudu u određenim regionima smatrajući da ograničava slobodu veroispovesti. Međutim, zabrana je ostala na snazi zahvaljujući Evropskom sudu za ljudska prava koji je 2014. godine presudio da zabrana nije prekršila ljudska prava.

U Italiji ne postoji zabrana na nacionalnom nivou, ali u Novara regionu na severozapadu Italije od 2010. godine zakonom su propisane kazne za nošenje odeće koja onemogućava identifikaciju.

Izvor: Agencije

One thought on “Evropa protiv nošenja burki

  1. Nije tacno da je Francuska prva zabranila. Mislim da je 1946 FNRJ zabranila feredze. Ako nisam u pravu neka me neko ispravi.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *