Državi duguju 350 miliona KM

Objavljeno: 11.7.2017.


Uprava za indirektno opotezivanje BiH potražuje oko 350 miliona maraka na osnovu indirektnih poreza. U medjuvremenu se uveliko govori o većoj stopi PDV-a. Koliko je to realno ako država od pojedinaca ne uspjeva da naplati potraživanja koja ima godinama?
Pojedinci zbog nedostatka novca u budžetima sanjaju povećanje stope PDV-a a u medjuvremenu država nema snage da naplati novac koji joj se na osnovu indirektnih poreza, izmedju ostalog i PDV-a, duguje godinama. Situacija je još apsurdnija jer najviše duguju državne firme. kao i kompanije koje su u najbližim odnosima sa državom.

Upravi za indirektno oporezivanje privredni subjekti konstantno duguju izmedju 340 i 350 miliona maraka.

Bilo kakvo povećanje stope PDV-a osjetio bi isključivo narod i oni koji redovno izmiruju svoje obaveze prema državi, uglavnom, pojašnjavaju u izjavi BN televiziji ekonomski analitičari.

Prema njihovoj ocjeni, uzaludno je očekivati da država uopšte može da naplati potraživanja koja joj se duguju.

Uprava za indirektno oporezivanje, odnosno država ima još jedan problem. Objavljeno je da Uprava za indirektno oporezivanje ukida oko 20 hiljada PDV brojeva jer toliko firmi nema godišnji prihod veći od 50 hiljada maraka i da od držanja tih firmi u sistemu PDV-a država ima više štete nego koristi.

(BN televizija)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *