Bivši šef UNMIK: Vreme za promjene na Kosovu

Objavljeno: 11.7.2017.


Bivši šef UNMIK-a Soren Jesen-Petersen izjavio je da je vreme da Kosovo ili promeni političko rukovodstvo ili da ponovo proceni svoje prioritete.
Kako prenosi prištinski Zeri, Jesen-Petersen smatra da su ljudi na Kosovu glasajući na izborima 11. juna pokazali da žele promene.

“Važno je da Kosovo formira novu vladu koja će služiti interesima naroda, a ne partijskim”, rekao je Jesen-Petersen koji je na čelu misije bio od 2004. do 2006. godine.

Bivši šef UNMIK-a za Zeri nije želeo da govori o tadašnjem premijeru, sadašnjem mandataru Ramušu Haradinaju ali je naveo da postoji potreba da Kosovo ima vladu sa održivom većinom koja bi vladala ne više sedmica ili meseci, već dugo tako da uživa poverenje građana.

Šesti šef UN misije na Kosovu izjavio je u intervjuu za Zeri da je srećan što je “Kosovo nezavisno”, ali i da je razočaran izostankom rezultata borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Jesen-Petersen je rekao da optužnice specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova “može izazvati neke probleme, tenzije”, ali da ne bi bilo u pravu da se spekuliše o tome ko će biti optužen.

Dodao je i da je važno da se odluke tog suda poštuju.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *