22 godine atinskog zlata i hrvatskog prokletstva

Objavljeno: 2.7.2017.


Pre 22 godine SR Jugoslavija je postala prvak Evrope u košarci, ali ono što se danas najviše pamti je sramotna odluka Hrvata da siđu sa pobedničkog postolja.
Drugog jula 1995. godine Jugoslavija je na svom prvom takmičenju posle sankcija predvođena Aleksandrom Đorđevićem, Predragom Danilovićem, Žarkom Paspaljem, Vladom Divcem savladala u finalu Litvaniju 96:90.

Junak meča bio je Đorđević sa 41 poenom, pogodio je devet trojki, a duel je obeležilo i zakucavanje Danilovića preko Arvidasa Sabonisa pred 20.000 gledalaca u OAKA areni.

U meču za treće mesto Hrvatska je nadigrala domaćina Grčku 73:68 uz 20 poena Veljka Mršića, a to je bila četvrta ali i poslednja medalja Hrvatske od istupanja iz Jugoslavije.

Uprkos što je u protekle 22 godine imala nekoliko sjajnih generacija, Hrvatska do sada nije uspela da se vrati u vrh evropske i svetske košarke, pa mnogi, a čak i sami Hrvati, Atinu vide kao svoje prokletstvo.

Razlog za to je svakako odbijanje da ostanu na pobedničkom postolju prilikom proglašenja Jugoslavije za šampiona Evrope.

“Znam da je iz dvorane postojala telefonska veza s Banskim dvorima gde je sedeo Tuđman i dogovoreno je solomonsko rešenje. Ide se uzeti medalja, ali će se nakon toga napustiti podijum. Bila je to politička odluka i gledano sa ove vremenske distance, pogrešna. Ja lično to nikad ne bih uradio”, rekao je nedavno Aleksandar Aco Petrović, tadašnji i sadašnji selektor Hrvata.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *