Test: Renault Talisman dCi 160 EDC Initiale Paris

Objavljeno: 1.7.2017.


Renault je napravio veliku smenu generacije u svojoj najvišoj klasi. Laguna je otišla u istoriju, a umesto nje na velika vrata ušao je na tržište Talisman, koji je veći, glamurozniji i zamišljen je da pokrije dva tržišna segmenta.
Tekst – Ivan Katunac; Izvor – Auto Magazin 

Pored Lagune, iz ponude je nestala i bezlična poslovna limuzina Latitude koja je bila za klasu veća od Lagune, ali svakako nije bila ni dovoljno luksuzna, niti je imala stila da bude perjanica proizvođača kakav je Renault.

Prilikom testa modela Latitude pre nekoliko godina konstatovali smo da Renault očigledno voli da pravi velike razlike između generacija svojih automobila.

Jednom je auto izgleda kao “svemirski brod”, poput “16”, “25” i Vel Satisa, dok su ovi drugi vrlo svedeni i racionalni. Dakle, lako je pretpostaviti kakva je nova limuzina francuskog proizvođača.

Renault Talisman dCi 160: zapremina 1598 ccm; snaga 118 kW (160 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 380 Nm pri 1750 o/min

Već na prvi pogled zaključujemo da automobil izgleda glamurozno i sa puno stila. Treba razdvojiti luksuz i stil, jer se luksuz lako može dobiti kompilacijom najmodernije tehnike i kvalitetnih materijala, dok je stil nešto što dolazi iz duše dizajnera i nije ga jednostavno postići.

Renault je očigledno vrlo ponosan na svoju novi dizajnerski pravac. Prednji deo sa zaobljenim svetlima je vrlo prepoznatljiv i upečatljiv, a u stopu ga prati i oblik zadnje svetlosne grupe.

Nije čudo što je fabrika odlučila da zadnja svetla budu uključena i tokom dana, uz uobičajena prednja dnevna svetla.

Da je automobil nešto posebno svedoče i brojni radoznali pogledi prolaznika i ostalih učesnika u saobraćaju. U ovoj limuzini definitivno ćete se osećati posebno.

Pored dimenzija, Talisman je i potpuno drugačije pozicioniran u odnosu na limuzine prethodne generacije. Stil i luksuz u kabini je takav da jedan Renault prvi put dovode do vrata premijum segmenta.

Ukratko, kada otvorite vrata automobila prizor koji vas zatiče je sjajan. Kvalitetna koža, drveni umeci svetle boje, prijatno ambijentalno osvetljenje su kao u najboljem salonu luksuznog kluba.

Položaj za upravljačem je u dobroj meri isti kao što nas je Renault navikao proteklih decenija, dakle skoro odličan.

U Talismanu se sedi nešto više nego u Laguni. Položaj je nešto manje opuštajući nego ranije, ali i dalje je udoban.

Podešavanja vozačke pozicije su raznovrsna, ali vaš izveštač sa gotovo dva metra visine poželeo je da približi upravljač sebi još nekoliko centimetara kako bi sedeo idealno, baš kao u Laguni.

Inače, ergonomija vozačevog radnog mesta je odlična, a to su sve parametri koji utiču na to kako se osećate kada vozite automobil.

Prtljažnik: 608 litara

Preglednost napred i bočno nije uzorna, jer vrlo debeli zidovi i obloge prednjeg nosača krova od vas traže da se i pri najjednostavnijim manevrima izvijete sa sedišta.

Pomalo je naporno da u uskim krivinama morate da ustajete iz sedišta kako biste proverili ko vam dolazi u susret, ali to je realnost kod svih modernih automobila. Pasivna bezbednost je ipak imperativ.

Kada smo već kod preglednosti, visoki nasloni na zadnjim sedištima i široki zadnji krovni nosači kvare pogled unazad.

U vožnji vaš saveznik su veliki retrovizori, kao i senzori koji vas upozoravaju na vozila u mrtvom uglu. Napominjemo da je ovaj sistem deo standardne opreme testiranog automobila.

Vozila prethodne generacije iz ove klase, modeli Laguna 3 i Latitude, bili su zamišljeni u minimalističkom stilu.

Komande klima uređaja skoro da ste mogli da pokrijete prstima šake, a sada je sve raskošno i prostrano.

Svima je u oko zapao veliki, vertikalno orijentisan kolor ekran osetljiv na dodir. Na prvi pogled izgleda ogroman, ali to može da zavara.

Fabrika kaže da ekran ima 8,7 inča. Međutim, on ni izbliza ne popunjava centralnu konzolu. Veliki prazan prostor po ivicama popunjen je virtuelnim tasterima, obeleženim površinama koje imitiraju mehaničke tastere.

Korišćenje multimedijalnog sistema “r-link2” nije previše lako, ni intuitivno. Čak i ako ste navikli na moderne sisteme u automobilima, poput nas, predlažemo vam da posegnete za (obimnim) štampanim uputstvom kako biste u potpunosti ovladali mašinom. Isplatiće vam se.

Naime, auto možete ceo njegov radni vek voziti po fabričkim postavkama i nikada nećete uživati u blagodetima koji nudi, baš kao kod vrhunskih televizora, ili kućnih audio uređaja.

Talisman je jedan od modernih automobila koji drastično menja svoj karakter u zavisnosti od postavki koje ste odabrali: volan, ogibljenje, motor, “4kontrol”.

Od udobne, letargične limuzine sa vrlo mekim ogibljenjem koje prilikom prelaska preko “ležećeg policajca” zaljulja tri puta, preko smernog automobila koji se ne lišava komfora, pa sve do prilično oštrog i sportskog vozila.

Primerak koji je bio na testu ima najbolju opremu. U pitanju je prestižni Initiale Paris, oznaka koju Renault čuva samo za posebne prilike. I ovde je u pitanju poseban automobil.

Ovaj nivo opreme ne odnosi se samo na sadržaj kabine, već i na izgled karoserije i mehaniku.

Počnimo spolja: tu su točkovi od 19 inča, “4kontrol” sistem, kao i LED farovi sa automatskom kontrolom dugog svetla.

Unutra nas čekaju kožna sedišta sa grejanjem, hlađenjem i električnom kontrolom položaja u tri ose.

U najboljoj (nemačkoj) tradiciji možete da podešavate i dužinu sedalnog dela što itekako može da vam ulepša sedenje ako ste visoki iole iznad proseka. Da ne zaboravimo, i vozačevo i suvozačevo sedište imaju tri tipa masaže, u više brzina i jačina.

Tu je i “r-link2” sistem sa svojim neobično orjentisanim ekranom, “sens sistem”, otvaranje prtljažnika “mahanjem noge”.

Automobil koji smo vozili pokreće najjači turbo dizel u ponudi. Agregat zapremine 1.6 litara sa dva turbo punjača razvija maksimalnu snagu od 160 ks i maksimalni obrtni moment od 380 Nm. Ovo su brojke koje su bolje od osnovne verzije dvolitarskog dizelaša iz Lagune.

Uprkos velikom smanjenju zapremine, elastičnost i upotrebljivost nisu smanjene, naprotiv. Velike zasluge za to dolaze i od EDC šestostepenog robotizovanog menjača sa dva kvačila.

Ovaj uređaj je jedan od boljih na tržištu – vrlo brzo reaguje u toku vožnje, bilo u automatskom , ili ručnom modu. Jedino malo zaostaje za najboljim tokom parkiranja. Prilikom manevrisanja napred – nazad potrebno mu je malo više vremena nego što smo navikli.

Potrošnja? Velika, teška limuzina tek uspeva potvrdi epitet ekonomične. Prosečna potrošnja nije previše velika. Tu beležimo cifru od oko sedam litara.

Međutim, na otvorenom, Talisman je tek u proseku limuzina u klasi. Pri stalnih 120 km/h, potrošnja je oko 5,5 litara. Ali, brzine preko 130 km/h bitno će povećati potrošnju koja lako prelazi osam litara.

Moramo da naglasimo i činjenicu da Talisman ima rezervoar goriva od samo 47 litara. To mu bitno umanjuje autonomiju i komfor tokom dugih putovanja, što je primarna namena ovog automobila.

Pre nego što sumiramo utiske, moramo još jednom da podsetimo da smo vozili vrhunski opremljenu verziju Talismana. U ponudi su i verzije sa čeličnim felnama od 16 inča, bazičnim multimedijalnim uređajima sa malim ekranima.

Zato ocena koju sada dajemo Talismanu, a to je “odličan” važi samo za vrhunsku verziju koju smo vam prikazali. Ipak, osnova automobila, kada se skine sav luksuz, je i dalje na vrhunskom nivou, pa ne verujemo da će jeftinije verzije podbaciti.

Ni cena nije prevelika. Sav ovaj raskoš koji vidite košta 34.790 evra. Početna cena Talismana je 19.990 evra.

Upravljanje na 4 točka nikada bolje

Renault je u poslednjoj deceniji jedini proizvođač koji u velikoserijskim automobilima nudi sistem za uravljanje na sva četiri točka.

Ovaj uređaj je poznat još iz prethodne verzije Lagune, ali je sada poboljšan. Zadnji točkovi se do brzine od 80 km/h zaokreću suprotno od prednjih čime bitno smanjuju prečnik okretanja na samo 10,8 metara.

Preko ove brzine, točkovi se zaokreću u istom smeru kako bi poboljšali stabilnost u brzim krivinama.

Moderni “4kontrol” sistem druge generacije ima tri stepena podešavanja i neverovatno utiče na podešavanje automobila. Automobil skreće kao da je mali hečbek B segmenta, a menja pravac kao izgladnela barakuda. Ni sportske verzije hečbeka nižih klasa nisu ovako upravljive i zanimljive za vožnju.

Sistem “4kontrol” dolazi standardno uz Initiale Paris nivo opreme, ali vam ga svako preporučujemo kao doplatnu opciju koja košta dve hiljade evra. Vredi svaku paru!

Renault Talisman dCi 160 EDC Initiale Paris

zapremina motora 1598 ccm
snaga 118 kW (160 KS) pri 4000 o/min
maks. o. moment 380 Nm pri 1750 o/min
menjač robotizovani sekvencijalnii, 6 stepeni
dimenzije 4848/1869/1469 mm
međuos. rastojanje 2808 mm
prtljažnik 608 l
rezervoar 47 l
pneumatici 245/40 R 19
masa 1540 kg
maks. brzina 215 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,4 s
potrošnja (fabrička) 4,0/4,4/5,0 l/100 km
emisija CO2 116 g/km

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *