Šrafciger za ploču postoji, uklanjanje za mjesec dana

Objavljeno: 28.6.2017.

Potpredsednik Hrvatske narodne stranke Srđan Gjurković kaže da bi u roku od mesec dana ploča “Za dom spremni” u Jasenovcu trebalo da bude uklonjena.

Potpredsednik Hrvatske narodne stranke Srđan Gjurković kaže da bi u roku od mesec dana ploča “Za dom spremni” u Jasenovcu trebalo da bude uklonjena.

On je gostujući u emisiji “Veto” na N1 televiziji kazao da natpis “Za dom spremni” ne može da stoji na toj ploči, kao i da se o tome i hrvatski premijer Andrej Plenković jasno izrazio, tako da se sada traži rešenje kako da se ploča ukloni.

“Zna se ko je bio gde u Drugom svetskom ratu i to piše u Ustavu, da se temeljimo na antifašizmu. Nije dopustivo da fašističke i nacističke poruke budu bilo gde istaknute, a posebno tako da se mladi ljudi koji su dali život za ovu državu, a to je u suštini njima spomen, uopšte ne primete, već se priča o nazivima nedopuštenih totalitarnih režima”, kazao je Gjurković.

Upitan da kaže kakvo rešenje se traži, on je naveo kako “šarafciger” za uklanjanje ploče postoji, ali da se mora naći rešenje koje bi sprečilo da se takva pitanja ubuduće ne provlače i to kroz potpunu zakonsku regulativu, kako bi se ta priča o takvim spomenicima potpuno zatvorila.

“Nije poenta u skidanju jedne ploče, nego u insistiranju da se tako nešto ne ponavlja. Ono što je bilo u Vladi Mosta i HDZ gde je bilo stalnih opstrukcija, opozicija u vlasti, ovde u koaliciji HDZ-a i HNS-a nema. Mi sa HDZ-om razgovaramo, ali ne preko medija”, kazao je Gjurković.

Govoreći o najavi postavljanja ploče ustaškom zločincu Juri Francetiću, Gjurković je rekao kako u HNS-u očekuju da nadležne institucije funkcionišu u skladu sa zakonom.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *