VN: SAD neće Vulina za ministra; Blic: Vulin, iznenađenje

Objavljeno: 27.6.2017.

Večernje novosti su prenele da je Aleksandar Vučić izložen ogromnom pritisku SAD da za ministra odbrane ne bude imenovan Aleksandar Vulin.

Večernje novosti su prenele da je Aleksandar Vučić izložen ogromnom pritisku SAD da za ministra odbrane ne bude imenovan Aleksandar Vulin.

Ipak, dodaje beogradski list, predsednik Srbije i lider SNS je odlučan da mu poveri tu dužnost.

“Prema navodima lista, šef srpske države je preko ambasadora SAD Kajla Skota dobio signal da se Vašington protivi nameri da Vulin preuzme vojni resor, iako je praktično dogovorena rokada po kojoj na njegovo mesto u ministarstvu rada dolazi Zoran Ðorđević. Novosti prenose da je Vulin “trn u oku” SAD zbog svoje tvrde retorike kojoj je sklon, naročito u kontekstu odnosa prema Albancima i Hrvatima i smatraju da bi bilo veoma opasno da mu se poveri sistem odbrane, a “na dušu” mu, iz ugla SAD, idu u dobre veze sa Rusijom, koje nikad nije krio. Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izložen je ogromnom pritisku SAD da na čelo ministarstva odbrane ne dođe Aleksandar Vulin”, pišu Večernje novosti, a prenosi Tanjug.

List potom dodaje da je “bez obzira na ove “nediplomatske preporuke”, predsednik Srbije odlučan da Vulinu poveri novi dužnost, ne želeći da popusti pod zahtevima preko Atlantika”.

Istom temom bavi se i Blic, koji dodaje da bi “izbor Vulina za prvog čoveka vojske bio pravo iznenađenje upravo zbog njegovih poprilično negativnih stavova o NATO”.

“Vulin se nije ustručavao da okarakteriše Alijansu, sa kojom bi morao da sarađuje i koja čak i stručno pomaže srpsku vojsku, kao – zlo”, navodi Blic, a prenosi Tanjug.

Podsetimo, na jučerašnjoj sednici Skupštine Srbije usvojene su izmene i dopune Zakona o ministarstvima, kojim su uvedena još dva resora, a naredni korak u proceduri izbora nove Vlade Srbije je dostavljanje pisanog predloga mandatarke Ane Brnabić predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković.

Istovremeno, u medijima se proteklih dana pominjala rokada među ministrima.

Najpre je Zoran Đorđević za Alo rekao da mu je mandatarka poverila resor rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, da bi potom Tanjug preneo saznanja da će nekadašnji ministar bez portfelja zadužen za pitanja Kosova i Metohije dobiti i treći resor u ministarskoj karijeri – Ministarstvo odbrane.

Izvor: B92, Blic, Tanjug, Večernje novosti

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *