Tinejdžer uložio hiljadu dolara u bitcoin i postao milioner

Objavljeno: 27.6.2017.


Pre tri godine Erik Finman iz američkog gradića Ajdaha kladio se sa roditeljima da neće morati da studira ukoliko postane milioner do svog punoletstva. Napustio je školu i učio je od kuće.
“Dobio sam opkladu od milion dolara sa svojim roditeljima. Zahvalan sam svima“, objavio je osamnaestogodišnji Erik na Fejsbuku.

Njegova neobična priča počela je 2011. godine kada je imao 12 godina. Baka mu je dala hiljadu dolara, a Erik je taj novac uložio u bitcoin, digitalni novac, stvoren i čuvan elektronski.

Koristi se za kupovinu u elektronskom obliku i u tom smislu se ne razlikuje ni od jedne druge valute. Na ideju o ulaganju u bitcoin došao je Erikov stariji brat Skot.

“Nisam voleo školu. Provodio sam dane igrajući videoigrice. Koliko god da sam pokušavao nisam imao uspeha, dobijao sam trojke i bio sam uplašen jer su moji nastavnici na moje školske neuspehe gledali kao na nešto loše. Jedan od njih mi je rekao da nikad neću biti uspešan i da ću se zaposliti u Meku“, priča Erik.

Roditelji su nestašnog Erika odlučili da ispišu iz škole i nastave njegovo obrazovanje od kuće. On je svoj prvi bitcoin unovčio 2013. godine kada je njegova vrednost iznosila 1.200 dolara i time je povratio uloženi novac s kojim je osnovao internet firmu Botangle, koja omogućuje korisnicima da pronađu profesore putem interneta. Ponesen uspehom počeo je da se uključuje u startapove u Silicijumskoj dolini, području poznatom po visokoj tehnologiji.

Danas Erik poseduje 403 bitcoina, od kojih svaki vredi 2.700 dolara što je ukupno više od milion dolara. Na društvenim mrežama samog sebe naziva “real life Tony Stark“, po uzoru na poznatog superjunaka Ajron Mena.

Trenutno radi na nekoliko projekata, uključujući i lansiranje rakete za NASA-u. I dalje mu nije žao što ne pohađa fakultet, a svakome poreporučuje obrazovanje preko interneta za koje kaže da je „besplatno i pruža mnogo više od obrazovnog sistema koji ne radi ni za koga“.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *